Naleśniki z bananem i czekoladą

Ocena:

4.19 (207)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Naleśniki z czekoladą i bananem to danie idealne o każdej porze dnia. Nadadzą się zarówno na śniadanie, słodki obiad, deser, jak i kolację. Ciężko znaleźć osobę, która nie lubiłaby naleśników. Są niezwykle smaczne, a ich przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemu. Nie musisz być ekspertem, by przygotować idealne naleśniki na słodko z bananami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody (gdy dodamy wodę gazowaną naleśniki będą bardziej pulchne)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki;4 banany
  • cukier
  • czekolada 200 g

Naleśniki z bananem i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na naleśniki przygotowujemy mieszając mąkę, jajka, mleko i wodę, tak aby powstała konsystencja gęstszej śmietany i smażymy naleśniki na mocno rozgrzanym oleju.
     

  • Krok 2:

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, banany kroimy na kawałki. Serwujemy naleśniki z bananami i czekoladą. 
     

Porady

  • Naleśniki to jedno z najprostszych dań mącznych, które z łatwością przygotujemy w krótkim czasie. By przygotowanie potrawy nie stanowiło problemu, warto wyposażyć się w odpowiedni sprzęt. Najlepsza patelnia do smażenia naleśników to taka, która pokryte jest nieprzywierającą powłoką, a jej brzegi są na tyle niskie, że pozwalają bez problemu przewrócić usmażony placek. Dzięki temu uda się przygotować cienkie naleśniki używając niewielkiej ilości oleju.
  • Naleśniki z czekoladą będą jeszcze bardziej przepełnione jej smakiem, jeśli do ciasta dodasz kakao. Nada im ono nie tylko wyjątkowy lekko gorzki smak, ale i zupełnie zmieni ich kolor na brązowy.
  • Do przygotowania ciasta możesz użyć wody gazowanej. Pęcherzyki dwutlenku węgla w płynie sprawią, że ciasto będzie dobrze napowietrzone. Dzięki temu naleśniki z czekoladą będą dużo bardziej pulchne.
  • Warto by ciasto po przygotowaniu odstało minimum pół godziny. Dzięki temu mąka stanie się bardziej pulchna i ciasto będzie miało lepszą konsystencję.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na naleśniki z bananem i czekoladą

Naleśniki przygotowuje się z prostych składników. Miękkie, elastyczne i cienkie placuszki powstają z mąki, mleka, wody i jajek. Zazwyczaj każdy przygotowuje ciasto „na oko” jednak to właśnie w szczegółach i odpowiednio dobranych proporcjach tkwi sekret idealnego ciasta. 

Naleśniki na słodko z bananami i czekoladą zazwyczaj przygotowuje się z mąki pszennej i lekko dosładza cukrem. Obecnie na rynku dostępna jest także cała gamma innych rodzai mąki, która często okazać może się zdrowszym wyborem. Jednym z najlepszych wyborów jest mąka ryżowa. Jest bardzo delikatna. Konsystencją przypomina tradycyjną mąkę, a dodatkowo jest bezglutenowa. Dobrym rozwiązaniem jest także mąka gryczana, która będzie dobrze pasowała do naleśników na słono. Jeśli chcemy wykorzystać mąkę żytnią, warto pamiętać, że jest stosunkowo ciężka. Polecamy wymieszać ją pół na pół z innym rodzajem. 

Banany w cieście naleśnikowym

Jeśli klasyczne naleśniki z bananami i czekoladą nie robią już na Was wrażenia, to polecamy przepis na banany w cieście naleśnikowym, które również możecie podawać z czekoladowym sosem. Dojrzałe banany, które są słodkie i miękkie w środku będą smakować doskonale usmażone w panierce. Ważne by naleśnikowe ciasto, które wykorzystamy do tego przepisu było znacznie gęstsze niż to tradycyjne.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne