Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 170 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
4 jajka
1/2 l mleka
mąka
olej do smażenia
2 cukinie
2 pomidory
2 cebule
szklanka bulionu drobiowego z kostki
pęczek bazylii
sól
pieprz
Naleśniki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 120°C. Jajka roztrzepać z mlekiem i taką ilością maki, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Usmażyć grube naleśniki, przełożyć je na talerz i wstawić do piekarnika. Cukinię umyć, odciąć końce. Pokroić w kilkucentymetrowej długości słupki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, podzielić na ósemki. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju, podlać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości. Gorące wyłożyć na naleśniki. Udekorować bazylią.
Nasza rada: Danie będzie bardziej sycące, gdy dołożymy do warzyw pokrojoną w kostkę pierś kurczaka albo plastry parówek lub mortadeli.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!