Naleśniki z warzywami

Ocena:

4.53 (177)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 170 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 l mleka
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu drobiowego z kostki
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Naleśniki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 120°C. Jajka roztrzepać z mlekiem i taką ilością maki, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • Usmażyć grube naleśniki, przełożyć je na talerz i wstawić do piekarnika. Cukinię umyć, odciąć końce. Pokroić w kilkucentymetrowej długości słupki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, podzielić na ósemki. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju, podlać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości. Gorące wyłożyć na naleśniki. Udekorować bazylią.
  • Nasza rada: Danie będzie bardziej sycące, gdy dołożymy do warzyw pokrojoną w kostkę pierś kurczaka albo plastry parówek lub mortadeli.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne