Naleśniki szpinakowe

Pyszne naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami ,żółtym serem i sosem czosnkowym. Rewelacyjne na obiad.

Dodany przez: dosia21dosia

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 0,5litra mleka
  • 1 jajko
  • ok.1szklanka mąki
  • Farsz:
  • 1 mała cebula
  • 1/2 kg. pieczarek
  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego
  • 40dkg sera żółtego
  • 2łyżki oleju
  • Sos czosnkowy:
  • 1 mała śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Obieramy cebulkę kroimy w drobną kostkę.Kroimy pieczarki w niezbyt małe kawałeczki. Wlewamy olej na patelnię i podsmażamy cebulkę i pieczarki ok.15 minut na małym ogniu. Dorzucamy szpinak i pod przykryciem dusimy następne 10 minut. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.Gdy będzie zimny dokładamy ser żółty starty na grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe mikserem i smażymy placki wielkości patelni. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wszystko jest zimne możemy nadziać naleśniki. Na połowę placka nakładamy farsz i składamy na pół, później znów na połowę farsz i składamy.
  3. Na blaszkę wykładamy naleśniki i wstawiamy do piekarnika na 180stopni na ok.15 minut (do roztopienia sera).
  4. Sos: śmietanę przekładamy do miseczki, czosnek trzemy na tarce na drobniutkich oczkach, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  5. Życzę smacznego!!!
ser obiad naleśniki pieczarki szpinak sos czosnkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze