Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.52 (159)
Smaczne, nietypowe nadzienie potrafi zupełnie odmienić zwykłe naleśniki - dziś jemy wytrawne!
sezam 80 g
jajka 4 szt.
mleko 400 ml
serek śmietankowy 200 g
mąka orkiszowa 150 g
szczypiorek 40 g
olej rzepakowy 80 ml
zielona papryka 1 szt.
czerwona papryka 2 szt.
marchewka 4 szt.
kiełki fasoli mung 30 g
sól 3 g
pieprz 2 g
cukier 3 g
gałka muszkatołowa 2 g
sok z cytryny 15 ml
Ciasto na naleśniki: przesianą mąkę, mleko z solą, gałką muszkatołową i cukrem ubijamy z jajkami i sezamem na gładkie ciasto. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 20–30 min.
Farsz: marchewki i papryki myjemy i czyścimy. Kroimy na cienkie zapałki. Smażymy 5–7 min na 2 łyżkach oleju, na średnim ogniu. Serek śmietankowy mieszamy z kiełkami i dodajemy do warzyw. Krótko razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smażenie: patelnię z nieprzywierającą powierzchnią smarujemy olejem. Wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki sezamowe: napełniamy farszem. Składamy w trójkąty lub zawijamy rożki i podajemy od razu.
Porady
Zobacz przepis: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette