nalesniki_pod_gorgonzola

Naleśniki pod gorgonzolą

Ocena:

4.43 (192)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Normalnie te nalesniki powinny byc z borowikami lub z kurkami sa wtedy pyszne.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • natka lub inne jakies ziołka (zeby były z drobinkami zieleni - wytrawne)
  • 1/2 kg pieczarek, borowików lub kurek
  • smietana mały kubek
  • pieprz
  • sol
  • czosnek
  • cebula dymka
  • ser zolty
  • gorgonzola
  • śmietana
  • cos zielonego np. natka

Naleśniki pod gorgonzolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ze składników wyrabiam ciasto na naleśniki: jak jest za geste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji smietany. odstawiam do lodówki.
  • Nadzienie skałda sie z pieczarek, smietan, pieprzu, soli, czosnku, cebuli dymka;
  • Sos z sera zoltego, gorgonzoli, śmietany, cos zielonego np. natki.
  • Nalesniki smażymy, przyprawiamy (sol pieprz, wscisniety czosnek), smażymy, gdy puszcza sok dodajemy smietane az powstanie sos, przyprawiamy, ktory czesciowo redukujemy zeby nie bylo go za duzo w nadzieniu. Dodajemy pokrojone zielona czesc dymki.
  • na nalesnik nakładamy nadzienie, zawijamy i do naczynia do zapiekania.polewamy sosem, czyli wczesniej podgrzana smietana (najlepiej taka do sosówa ale nie
  • słodka) do ktorej wrzucamy czesc naszej gorgonzoli mieszajac az sie roztopi,
  • przyprawiamy sola pieprzem, dodajemy troche startego zołtego sera, gdy to sie wszystko razem połączy i powstanie jedwabisty smietanowo-serowy sos polewamy nim nalesniki, na gore wrzucamy jeszcze kawalki gorgonzoli, na to starty zołty ser i cos zielonego i do piekarnika na 180%. Pycha!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne