Naleśniki płonące z pomarańczami

Przepis na naleśniki idealne na przyjęcie - płonące z pomarańczami

Dodany przez: Joanna

Naleśniki płonące z pomarańczami

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO :
  • 10 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli
  • łyżka stopionego masła
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • 4 pomarańcze
  • 1/4 kostki masła
  • 5 dag cukru
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1–2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka masła do zapiekania
  • kieliszek koniaku do polania

Przygotowanie

  1. Mąkę, mleko, jajka zmiksować. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ, dodać do ciasta. Doprawić szczyptą soli. Dodać roztopione masło oraz likier i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę.
  2. Pomarańcze umyć, osuszyć. Jedną odłożyć do dekoracji. Z pozostałych zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, ogrzewać na średnim ogniu, aż się roztopi. Dodać skórkę pomarańczową, sok i likier pomarańczowy. Ogrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Ciasto zamieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Żaroodporne naczynie natłuścić masłem.
  4. Naleśniki złożyć w chusteczki i ułożyć koliście w przygotowanym naczyniu. Polać sosem, posypać skórką pomarańczową.
  5. Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Gorące naleśniki polać koniakiem i zapalić przy stole. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
deser naleśniki pomarańcze przyjęcie nalesniki płonące
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze