nalesniki_na_ostro

Naleśniki na ostro

Ocena:

4.49 (146)

  • 60 min.
pikantny farsz z orientalną nutką

Składniki:

  • FARSZ
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • kumin
  • świeża czerwona papryka
  • 2 średnie cebule (biała i czerwona)
  • 5 ząbków czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • ser żółty
  • pieprz świeżo mielony
  • usmażone naleśniki
  • ostry sos pomidorowy, paprykowy

Naleśniki na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pierś z kurczaka umyć, osączyć i pokroić w drobną kostkę; posypać 1/2 łyżeczką soli i 1 łyżeczką kuminu; wymieszać i odstawić
  • cebulkę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę
  • na wysokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić cebulę; dodać pół łyżeczki kuminu, ostrą paprykę w proszku (1/2-1 łyżeczka), wymieszać; dodać mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę; smażymy parę minut aż mięsko się zetnie; na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ew ponownie papryką ostrą; dusimy kilka minut; farsz nie może być suchy, musi mieć troszkę sosiku
  • na usmażone naleśniki sypiemy trochę sera żółtego (startego na tarce), nakładamy farsz i posypujemy ponownie żółtym serem, zawijamy wg upodobania
  • następnie podsmażamy naleśniki po 1-2 minutce z każdej strony i podajemy ciepłe z sosem pikantnym i suróweczką
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne