Naleśniki po meksykańsku

Ocena:

4.52 (160)

  • 60 min.
  • dla 7 osób

Naleśniki po meksykańsku to proste danie, które można serwować na obiad lub na kolację w rodzinnym gronie. Warto zauważyć, że mięso mielone jest smażone wraz ze słodką i ostrą papryką, a to nadaje im wyjątkowego smaku. Naleśniki meksykańskie to także doskonała propozycja na przekąskę w towarzystwie znajomych i przyjaciół. Farsz meksykański można wzbogacić dodatkiem przecieru pomidorowego lub polać sosem gotowy posiłek. Oto sprawdzony przepis na naleśniki meksykańskie.

Składniki:

  • mleko  0.5 l

  • mąka pszenna  0.5 kg

  • jajka  3 szt.

  • sól  2 szczypty

  • mięso mielone  0.5 kg

  • kukurydza konserwowa  1 puszka

  • pieczarki  5 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • fasola czerwona  1 puszka

  • cebula  2 szt.

  • pieprz  1 szczypta

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • papryka ostra  0.5 łyżeczki

Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Naleśniki po meksykańsku – przepis:
    Na początku pół litra mleka, pół kilo mąki pszennej, trzy jaja i szczyptę soli miksujemy na ciasto naleśnikowe. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Kolejnym krokiem jest rozgrzanie tłuszczu na patelni i smażenie mielonego mięsa. Po 15 minutach należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Wcześniej na maśle należy zeszklić cebulę (w krążkach)oraz podsmażyć pieczarki i wszystko dodać do mięsa mielonego.

    papryka-w-proszku-iStock-min
  • Krok 3:

    Następnie farsz meksykański do naleśników doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na gotowe naleśniki po meksykańsku nakładamy farsz. Następnie naleśniki meksykańskie zawijamy jak krokiety albo w dowolny ulubiony sposób. Na koniec naleśniki po meksykańsku podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.

    sos-pomidorowy-fot.iStock-min

Porady

Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?

Naleśniki meksykańskie to świetnie danie na imprezę w gronie znajomych. Wystarczy usmażyć mniejsze placki i podać je w stylu tortilli. Ciasto na naleśniki po meksykańsku może być też wykonane z dodatkiem przefiltrowanej wody lub wody gazowanej. Będą wtedy delikatniejsze w smaku, co pomoże zrównoważyć ostry smak mięsa i przypraw. Dla czytelników mamy atrakcyjny 10% kod rabatowy na produkty Aquaphor. Wystarczy wpisać kod: burda10. Dotyczy produktów, które nie są objęte promocją. 

Naleśniki po meksykańsku to także zestaw konkretnych przypraw. Warto sięgać po takie o intensywnym aromacie i zdecydowanym smaku. Wśród nich można spotkać kolendrę, oregano, kminek, kumin (kmin rzymski), gałkę muszkatołową i cynamon. Ponadto różnego rodzaju ostre czerwone papryki nadają daniu charakterystycznej pikanterii. Aby urozmaicić smak farszu można doprawić do wędzoną papryką, która dodaje daniu wyjątkowego dymnego smaku.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Naleśniki meksykańskie wegetariańskie

Warto przygotować naleśniki meksykańskie z warzywami i soczewicą. Naleśniki meksykańskie bez mięsa to także okazja do próbowania nowych składników. Naleśniki będą pożywne, gdy dodamy tofu pokroje w kostkę, ciecierzycę, fasolę czerwoną, fasolę białą a nawet warzywa korzeniowe. Świetnie sprawdzi się marchewka i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Naleśniki po meksykańsku wegetariańskie można też zapiekać w piekarniku posypane startym żółtym serem. Wtedy nabiorą wyglądu jak hiszpańska quesadilla.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne