Naleśniki kukurydziane

Ocena:

4.51 (159)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Smaczne naleśniki :)

Składniki:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej
  • 500 ml płynu (ja dałam pół na pół wodę z mlekiem)
  • 3 jajka
  • Sól
  • 1 łyżka oleju

Naleśniki kukurydziane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną, wlać wodę z mlekiem i zmiksować. Dodać jajka, sól, i łyżkę oleju.
  • Zmiksować całość na gładkie ciasto, konsystencja jak na zwykłe naleśniki. W zależności od tego do czego użyjemy nasze naleśniki. Ja do swoich dosypałam czubatą łyżkę mąki pszennej bo potrzebowałam grubsze.
  • Ciasto odstawić na około 15-20 minut. Zmiksować ponownie.
  • Na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, układać je na wygrzanym talerzu i przykrywać folią aby nie ostygły.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami lub wykorzystać do przygotowania np. zapiekanki, tortilli
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne