Naleśniki gryczane zapiekane z pomidorami

Pyszne naleśniki z mąki gryczanej zapiekane z pomidorami

Dodany przez: Joanna

Naleśniki gryczane zapiekane z pomidorami

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 3–4 mięsiste czerwone papryki
  • 2–3 cebule
  • 5–6 pomidorów
  • po 4–5 łyżek zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 20 dag wędzonego sera żółtego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół szklanki pikantnego keczupu
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypioru (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. ■ Ciasto: mąki, jajka, mleko zmiksować. Doprawić solą. Na koniec wlać ostudzone roztopione masło, wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Przed smażeniem zamieszać. Jeżeli będzie za gęste, wlać trochę wody.
  2. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem i usmażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
  3. ■ Farsz: warzywa umyć i osuszyć. Paprykę opiec w piekarniku, aż miejscami skórka będzie brązowa. Strąki papryki ostudzić obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem na sicie,
  4. osączyć. Pomidory, oliwki oraz żółty ser pokroić w plasterki. Doprawić ziołami prowansalskimi.
  5. ■ Na połowie każdego naleśnika układać składniki farszu (zostawić część pomidorów i sera do dekoracji), przykryć wolną połową placka, złożyć jeszcze na pół. Naleśniki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Na wierzchu dekorować pozostałymi plasterkami pomidorów i sera. Polać keczupem. Zapiekać w temp. 180˚C 20 minut.
  6. Posypać szczypiorem.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
warzywa obiad wegetariańska naleśniki pomidory naleśniki gryczane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze