Nadziewane kotlety schabowe w cieście naleśnikowym

Troszkę pracochłonne, ale naprawdę warto.

Dodany przez: caroline

Nadziewane kotlety schabowe w cieście naleśnikowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • siekana zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki, świeża bazylia)
  • olej

Przygotowanie

  1. Kotlety bardzo cienko rozbić (max. 0,5 cm grubości).
  2. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony musztardą.
  3. Cebulę bardzo drobno posiekać, wymieszać z siekaną zieleniną.
  4. Na środku każdego kotleta ułożyć trochę cebuli (na stronie posmarowanej musztardą), następnie złożyć na pół i docisnąć brzegi. Cebulę można wcześniej zeszklić.
  5. Z jajka, mleka i mąki zrobic bardzo gęste ciasto naleśnikowe.
  6. Każdy kotlet maczać w cieście ze wszystkich stron i smażyć na oleju na złoty kolor.
  7. Farsz z cebuli można zastąpić dowolnym innym np. z grzybów (grzyby najpierw usmażyć), a zamiast musztardy kotlety można posmarować ketchupem.
mięso obiad schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze