Nadziewana kaczka

kaczka z nadzieniem...............pycha

Dodany przez:

Nadziewana kaczka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kaczka ( 2,5 kg )
  • 500 g żołądków drobiowych
  • 400 g pieczarek
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa borowiki z ziołami
  • 2 łyżki oliwy
  • Marynata
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek smak lata
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy borowiki z ziołami

Przygotowanie

  1. Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
  2. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
  3. Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia zrobić farsz.
  5. Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
  6. Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
  7. Wyłączyć gaz.
  8. Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać.
  9. Lekko przestudzić.
  10. Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
  11. Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
  12. Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
  13. Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
  14. Podzielić na porcje.
  15. ( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )
mięso kaczka farsz piecozna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze