Na zimno

Doskonały na upalne dni, badrzo smaczny.

Dodany przez: rena

Na zimno

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 4 jasne galaretki
  • 2 zielone galaretki
  • 2 czerwone galaretki
  • pokrojone orzechy
  • rodzynki
  • brzoskwinie
  • truskawki

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubij na sztywno, następnie dodaj cukier i żółtka. Póżniej wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wylej ciasto w formę do pieczenia i piecz w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.
  2. Dwie jasne galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzącej wody, a dwie pozostałę jasne galaretki osobno rozpuść również w takiej samej ilości wody. Galaretki zielone i czerwone przyrządź według przepisu na opakowaniu. Wszystkie galaretki ostudź. Ubij śmietanę i mleko (po jednej szklance) z cukrem do smaku. Tężejące jasne galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na biszkopt włożony do foremki i poczekaj aż stężeje. Posyp pokrojonymi orzechami, rodzynkami i zalej dwoma galaretkami zielonymii również poczekaj aż stężeje. Ubij pozostałe mleko i śmietanę. Dodaj dwie pozostałe jasne galaretki. Wylej masę na ciasto i odstaw do zastygnięcia. Nałóż owoce(brzoskwinie, truskawki) i zalej dwoma galaretkami czerwonymi. Pozostaw w chłodnym miejscu, aż całość stężeje.
deser ciasto na słodko na zimno
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze