Rolada z jabłkami – przepis na szybko

Ocena:

4.5 (187)

  • 45 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Rolada z jabłkami to połączenie delikatnego ciasta biszkoptowego ze słodyczą owoców. Sprawdzi się  jako szybki i prosty deser na przyjęcie, spotkanie w gronie rodzinny, to także świetna propozycja na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Wbrew pozorom przepis na roladę jabłkową jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu, wystarczy zarezerwować ok. 45 minut.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • mąka pszenna  100 g

  • cukier drobny  80 g

  • sól  2 g

  • jabłka  500 g

  • cukier puder  50 g

  • cynamon  10 g

Rolada z jabłkami – przepis na szybko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Przesiewamy mąkę.

  • Krok 2:

    Jabłka: myjemy je, obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie tniemy je w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, na której będzie pieczony biszkopt. Na koniec posypujemy je cynamonem.

  • Krok 3:

    Białka: ubijamy na sztywno z odrobiną soli.

  • Krok 4:

    Ciasto biszkoptowe: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka równomiernie posypujemy cukrem (80 g). Miksujemy, aż cukier się rozpuści. Małymi porcjami dosypujemy mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Dodajemy białka i ostrożnie łączymy z masą.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto wylewamy na jabłka, wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

  • Krok 6:

    Zwijanie rolady z jabłkami: czystą ściereczkę obsypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią ciasto – jabłkami do góry. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Oprószamy wierzch rolady cukrem pudrem i zwijamy razem ze ściereczką. Zostawiamy do wystudzenia. Na koniec zdejmujemy ściereczkę.

Porady

  • Do rolady z jabłkami należy wybrać odpowiednią odmianę owoców – do ciast najlepiej sprawdzi się papierówka, antonówka oraz szara reneta (dostępna również w zimę). Te odmiany jabłek charakteryzują się stosunkowo kwaśnym smakiem, który świetnie współgra ze słodyczą wypieku.
  • Prawdziwą sztuką w przygotowaniu rolady z jabłkami jest jej zwijanie. Do tego niezbędny jest odpowiednio wypieczony biszkopt (bez proszku do pieczenia). Najlepiej, jeśli będzie on stosunkowo cienki – im jest cieńszy, tym łatwiej go zwijać.
  • Po zwinięciu naszej rolady z jabłek warto ją dociążyć na chwilę, by jej kształt mógł się utrwalić.
  • Roladę z jabłkami możemy przygotować tradycyjnie na jasnym biszkopcie lub nieco bardziej awangardowo – na ciemnym. Wtedy do ciasta biszkoptowego należy dodać ok. 15 g ciemnego kakao.
  • Jeśli przygotowujemy biszkoptową roladę z jabłek na Boże Narodzenie, to warto sprawić, by miała ona nieco bardziej świąteczny charakter. Można to zrobić, dodając do jabłek odrobinę cynamonu. Dobrze sprawdzi się również kardamon i laska wanilii.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rolada z jabłkami – inne warianty

Przepis na roladę z jabłkami można modyfikować. U nas główną rolę grają jabłka, ale możemy to nieco zmienić. Bardziej wykwitną wersją będzie rolada z jabłek z kremem. Wystarczy dodatkowo przygotować krem śmietankowy – bitą śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do zagęszczenia możemy użyć żelatyny lub galaretki, która wprowadzi dodatkowy smak. Na upieczonym biszkopcie rozkładamy masę śmietanową, a na niej mus jabłkowy. Pozostałe kroki są takie same, jak w przepisie powyżej.


Jabłka można dodatkowo przekładać dżemem, najlepiej sprawdzi się lekko kwaśne, np. z czarnej porzeczki, wiśni lub malin. W sezonie letnim możemy postawić również na rabarbar, który możemy udusić razem z jabłkami.


Do rolady z jabłek robionej na Wielkanoc pasuje również masa kajmakowa. Tutaj polecamy zrobić trzy warstwy, jedną z bitej śmietany, drugą z kajmaku (może być gotowy z puszki), a trzecią oczywiście z jabłek. Dodatkowo do musu jabłkowego możemy dorzucić rodzynki.

 

Inne ciasta z jabłkami

Rolada z jabłek nie jest jednym ciastem, które można przygotować z tych owoców. Jabłka świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków, zwłaszcza ich kwaśne odmiany, ponieważ bardzo dobrze współgrają ze słodyczą ciast. Popularne są nie tylko biszkopty, ale również ciasta kruche np. w postaci tarty z jabłkami, czyli popularnego ciasta amerykańskiego nazywanego apple pie.


Jednak zdecydowanie najlepiej znana jest szarlotka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Jej bazą jest pyszny mus z jabłek. Świetnie smakuje podawana na ciepło, w towarzystwie lodów i bitej śmietany. Nie można też zapomnieć klasycznym jabłeczniku, który niekiedy utożsamiany jest z szarlotką, tradycyjnie przygotowywaną na spodzie z ciasta kruchego. Jabłecznik natomiast przygotowuje się na puszystym biszkopcie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne