Artur Rogalski
4.55 (141)
Makaron z borowikami to jesienna potrawa, której aromat wypełni całą kuchnię. Smak leśnych grzybów w sosie maślanym z dodatkiem białego wina eksploduje na podniebieniu. Tę klasyczną, przemyślaną kompozycję pełną umami wieńczą świeże zioła i słony parmezan. Jeśli z utęsknieniem czekacie na sezon grzybowy, tagliatelle z borowikami to przepis dla Was.
borowiki 200 g
makaron tagliatelle 150 g
masło 50 g
czosnek 2 ząbki
białe wino 60 ml
sól 6 g
pieprz 3 g
szczypiorek 20 g
natka pietruszki 20 g
parmezan 30 g
Borowiki: czyścimy szczoteczką, delikatnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w plasterki.
Makaron: wstążki tagliatelle lub pappardelle gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Przyrządzamy je al dente, co oznacza, że makaron powinien mieć zwartą, jędrną konsystencję i stawiać lekki opór po nagryzieniu.
Smażenie grzybów: rozgrzewamy na patelni połowę masła. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone borowiki. Smażymy je, aż odparuje z nich woda i lekko się zarumienią. Zajmie to około 5 minut.
Duszenie: doprawiamy podsmażone grzyby solą i pieprzem. Wlewamy białe wytrawne wino. Przykrywamy patelnię. Dusimy jej zawartość przez kilka minut.
Makaron z borowikami: wrzucamy ugotowane i odcedzone wstążki na patelnię. Mieszamy je z grzybami. Dodajemy pozostałe masło oraz szczypiorek i natką pietruszki. Przekładamy danie na talerze i dekorujemy startym parmezanem.
Porady
- Warto zachować nieco wody z gotowania makaronu. Można wlać ją na patelnię, jeśli grzyby wydadzą nam się zbyt suche.
- Makaron z borowikami wykańczamy startym lub pokrojonym w cienkie płatki parmezanem. Możemy też sięgnąć po inny twardy ser, np. grana padano, pecorino lub dziugas.
- W przepisie na makaron z grzybami leśnymi świetnie sprawdzają się nie tylko borowiki, ale także podgrzybki, koźlarze, rydze lub kurki. Możemy też wykorzystać maślaki, ale pamiętajmy, że trzeba obrać ich kapelusze ze skórki przed smażeniem.
- Jeśli chodzi o rodzaj makaronu, najlepszym wyborem będą długie wstążki. Tagliatelle z borowikami to klasyczne i pięknie prezentujące się danie włoskiej kuchni. Można też wykorzystać nieco szersze wstążki, czyli pappardelle, ale tak naprawdę sprawdzi się każdy typ makaronu, który mamy akurat w szafce kuchennej.
- W wersji wegańskiej rezygnujemy z masła na rzecz aromatycznej oliwy. Parmezan z powodzeniem zastąpią płatki drożdżowe lub orzechy nerkowca.
- Makaron z borowikami możemy posypać nie tylko natką pietruszki i szczypiorkiem, ale także innymi świeżymi ziołami, takimi jak oregano, tymianek, rozmaryn lub bazylia. Ze smakiem grzybów świetnie komponują się koperek i estragon.
- Do przyrządzenia potrawy możemy poza sezonem jesiennym możemy wykorzystać mrożone grzyby. Przed obróbką termiczną wystawmy je odpowiednio wcześniej na blat kuchenny, żeby odtajały. W ujemnej temperaturze można przechowywać zarówno borowiki, jak i kurki i rydze. Jeśli chcecie zrobić zapasy na zimę, sprawdźcie nasz poradnik, jak mrozić grzyby.
Tagliatelle z grzybami to wdzięczny materiał do kulinarnych modyfikacji. Wystarczy kilka prostych składników, żeby potrawa była mocno sycąca lub zaskakiwała smakowymi niuansami. Poniżej lista sprawdzonych dodatków:
Smak potrawy można zmieniać, dodając do niej różne sery – nie tylko w stylu parmezanu, ale także ostre odmiany pleśniowe (na przykład gorgonzolę), wyraziste wyroby z koziego mleka, delikatną mozzarellę lub kremową ricottę.
Wstążki tagliatelle lub pappardelle z borowikami wyśmienicie smakują skąpane w prostej i delikatnej emulsji z białego wina i masła, ale można też przyrządzić klasyczny sos na bazie kremówki. Do podsmażonych grzybów dodajemy śmietanę 30% lub 36% i redukujemy ją przez kilka minut do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan.
Żeby potrawa była nieco mniej kaloryczna, zamiast kremówki możemy użyć kwaśnej śmietany 18%. Produkt o mniejszej zawartości tłuszczu należy zahartować przed dodaniem do sosu, inaczej może się zwarzyć. Jak to zrobić? Mieszamy śmietanę w osobnym naczyniu z zimną wodą, dodajemy gorący wywar i, cały czas mieszając, wlewamy ją na patelnię z grzybami. Do zabielenia sosu można też wykorzystać jogurt naturalny lub śmietankę kokosową.
Tagliatelle z grzybami leśnymi to potrawa, na którą wiele osób czeka przez cały rok. Żeby przypomnieć sobie jej smak poza sezonem, możemy sięgnąć po suszone borowiki lub podgrzybki. Jednak zanim dodamy je do sosu, musimy je odpowiednio przygotować:
Dla wzmocnienia aromatu sosu doskonale sprawdzą się także grzyby suszone w proszku, który przygotujemy z podgrzybków, borowików, kurek lub popularnych w Polsce kani.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.