Muszle faszerowane

Pyszne danie zarówno na obiad jak i na kolację ze znajomymi. Smaczne,tanie i pożywne:)

Dodany przez: kazuka

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3/4 opakowania makaronu duże muszle
  • 2 cebule
  • olej
  • masło
  • przecier pomidorowy
  • 1 papryka czerwona
  • przecier pomidorowy
  • 0.5kg mięsa mielonego(ja mielę karkówkę)
  • 45dag pieczarki
  • 30 dag sera żółtego
  • jajko
  • 1/2 bułki
  • 1 łyżka kaszy manny
  • śmietana 18%
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • wegeta
  • kostka rosołowa
  • papryka ostra
  • bazylia

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron alldente(ok 7 min)-wystudzić.
  2. Sos pomidorowy: cebulke podsmażyć na maśle i oleju,dodac 2-3-łyzki koncentratu pomidorowego oraz drobno pokrojoną paprykę. Podlać wodą dodać kostkę rosołową i chwilkę poddusić.Doprawić do smaku sól pieprz,słodka papryka.Podbić podbitką ze śmietany,wody i mąki.
  3. FARSZ:
  4. Mięso mielone :Zmielone na drobnych oczkach mięso mielone podsmażyć z odrobiną oleju.Posypać przyprawą do mięsa mielonego (niedużo gdyż z mięsa wytopi sie tłuszcz). Wystudzić.
  5. Pieczarki obrać i zmiksować wraz z cebulką, Podsmażyć. Wystudzić.
  6. Wystudzone pieczarki z mięsem połączyć,dodać jajo surowe,1/2 bułki namoczonej i 1 łyżkę kaszy manny. Doprawić do smaku solą bazylią,wegetą,papryka ostra. Wszystko zagnieść ręką lub tłuczkiem do ziemniaków.
  7. Dno naczynia żaroodpornego wylać sosem,następnie farszem nadziewać muszle i układać w naczyniu na sosie. Polać resztką sosu.Potrzepać żółtym resem. Zapiec ok 20 minut.
  8. SMACZENGO!!!
makaron obiad mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze