Mus - krem morelowy

Ocena:

4.52 (173)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Lekki, puszysty i niemożliwie pyszny krem morelowy. Idealny deser na upalne dni :-)

Składniki:

  • 80 g pokruszonych ciasteczek typu petit
  • 1 galaretka morelowa
  • 10 moreli
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki

Mus - krem morelowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Przelać do kwadratowego (dość szerokiego) naczynia, odstawić do lodówki aby stężała i następnie pokroić w kosteczki.
  • Morele umieścić w rondelku, zalać 0,5 litra wody, dodać 2 łyżki cukru i gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Morele wyjąć (zalewę zachować), ostudzić, obrać i przetrzeć przez sito bądź zmiksować blenderem.
  • Do zalewy spod moreli dodać dodatkowe 2 łyżki cukru i gotować na malutkim ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji karmelu (10-15 min). Następnie dodać 3-4 łyżki kremówki i gotować jeszcze chwilę, aż masa ponownie zgęstnieje - uważając aby nie przypalić.
  • Budyń ugotować w 400 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Przykryć folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) i odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z musem morelowym. Śmietanę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z budyniowo-morelowym musem.
  • I teraz do kieliszków układamy kolejno: część pokruszonych ciasteczek, na to warstwa musu budyniowo-morelowego, kosteczki galaretki, znowu mus budyniowo-morelowy i całość polewamy morelowym toffi.
  • Smacznego i zapraszam do siebie: www.wkrainiesmakow. blogspot.com
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne