Lekki, puszysty i niemożliwie pyszny krem morelowy. Idealny deser na upalne dni :-)
Składniki:
80 g pokruszonych ciasteczek typu petit
1 galaretka morelowa
10 moreli
1 budyń waniliowy
6 łyżek cukru
400 ml mleka
300 ml śmietany kremówki
Mus - krem morelowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Przelać do kwadratowego (dość szerokiego) naczynia, odstawić do lodówki aby stężała i następnie pokroić w kosteczki.
Morele umieścić w rondelku, zalać 0,5 litra wody, dodać 2 łyżki cukru i gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Morele wyjąć (zalewę zachować), ostudzić, obrać i przetrzeć przez sito bądź zmiksować blenderem.
Do zalewy spod moreli dodać dodatkowe 2 łyżki cukru i gotować na malutkim ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji karmelu (10-15 min). Następnie dodać 3-4 łyżki kremówki i gotować jeszcze chwilę, aż masa ponownie zgęstnieje - uważając aby nie przypalić.
Budyń ugotować w 400 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Przykryć folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) i odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z musem morelowym. Śmietanę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z budyniowo-morelowym musem.
I teraz do kieliszków układamy kolejno: część pokruszonych ciasteczek, na to warstwa musu budyniowo-morelowego, kosteczki galaretki, znowu mus budyniowo-morelowy i całość polewamy morelowym toffi.
Smacznego i zapraszam do siebie: www.wkrainiesmakow. blogspot.com