Mus gruszkowy? zdecydowanie tak.

Sezon na gruszki w pełni. Dlatego warto z tego korzystać. Mimo zmęczenia, po przyjemnie spędzonym czasie z moim Mężczyzną na wycieczce po szlaku piastowskim, znalazłam chęć i siły na małe co nie co.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu*
  • 4-5 goździków**

Przygotowanie

  1. Gruszki myjemy i obieramy. Mimo, że obieram owoce i tak wcześniej je dokładnie myję. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i goździkami. Wkładamy całość do garnka i gotujemy 30-40 minut (aż do całkowitego rozpadu owoców). Po kilku minutach gruszki puszczą sok. Co jakiś czas należy zamieszać żeby gruszki nie przywarły do dna garnka. Po tym czasie przekładamy je do słoiczków, które następnie pasteryzujemy około 10 minut. * według uznania. ** według uznania. W mojej wersji jest bez goździków i cynamonu.
gruszki mus cynamon goździki mus gruszkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze