Murzynek z kokosem

Ocena:

4.48 (176)

  • 2 godz. 0 min.
pyszniutkie:)

Składniki:

  • 1 margaryna Kasia lub masło
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 6 żółtek+ 6 białek+ 4 białka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 gram wiórek kokosowych

Murzynek z kokosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Margarynę,cukier, wodę i kakao razem zagotować, mieszając cały czas. Wystudzić. Przelać do miski.
  • Miksując mikserem dodawać stopniowo, /po 1 szt/, żółtka.
  • Potem zmniejszyć obroty do minimum
  • i ucierając dodawać stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  • Wyłączyć mikser,trzepaczką ubić 6 białek ze szczyptą soli na sztywno
  • i delikatnie połączyć z ciastem.
  • Połowę masy przelać do dużej blachy 40/25cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.
  • Teraz szybko ubić 4 białka na sztywno. Nadal ubijając dodawać stopniowo 1 szklankę cukru pudru. Na końcu delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi 200 gram.
  • Łyżką nakładać porcje/kupki/ na ciescie w blaszce.
  • Na wierzch wlać resztę ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na około 50 minut, spr. patyczkiem.
  • Zimne można polać polewą, ja tego nie zrobiłam, aby nie dokładać kalorii:))
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne