Murzynek z czekoladą

Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia.

Dodany przez: Renia_Kawa

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250 g cukru
  • 300g mąki
  • 250ml mleka
  • 150ml oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 50g czekolady
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać mleko oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać dżem, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy. Formę o wymiarach 35cmx12cm nasmarować odrobiną oleju i oprószyć bułką tartą. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Gdy ciasto już ciut wystygnie, ale będzie jeszcze dosyć gorące, ułożyć na wierzchu kostki czekolady. Po chwili będą miękkie więc można je rozsmarować nożem. Następnie posypać orzechami. Smacznego!
czekolada przekąska deser wegetariańska murzynek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze