Murzynek z bitą śmietaną

smacznie

Dodany przez: ola83

Murzynek z bitą śmietaną

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 szkl.mleka
  • 2 szkl.mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dzemu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 1/2 kostki margaryny mlecznej
  • 1 łyżka sody
  • proporcje na małą blaszke
  • oraz:
  • 0.5 litra smietany 30 %
  • 2 śmietan- fixy

Przygotowanie

  1. Wszystko składniki na ciasto razem wymieszac (najszybciej mikserem).
  2. Wylac na blache posmarowana margaryna i posypana bulka tarta.
  3. Piec w 180 stopniach ok 40 minut(najlepiej sprawdzac wykalaczka)
  4. To jest porcja na mala blaszke.Ja mam blache o wymiarac 27 na 40 (mierzona od gory) wiec robie z PODWOJNEJ PORCJI.
  5. Po wystudzeniu wyciagamy ciasto z blachy i przekrajamy jak biszkopt na tort.
  6. Ubijamy 0,5 l. smietany 30 % łaciatej z  śmietan- fixem
  7. Wykladam mase na ciasto,przykrywam i wstawiam do lodowki.
deser śmietana śmietan-fix.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze