Muffinki orkiszowe z malinami i jeżynami

Ocena:

4.49 (199)

  • 35 min.

Przepis na muffinki orkiszowe z malinami i jeżynami

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 12 dag mąki orkiszowej
  • 8 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 10 łyżek cukru
  • 180 ml świeżo parzonej kawy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • NADZIENIE:
  • 5–6 dag gorzkiej czekolady
  • DEKORACJA:
  • 40 dag malin i jeżyn łącznie
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • cukier puder do oprószenia

Muffinki orkiszowe z malinami i jeżynami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Formę na muffiny wykładamy papierowymi foremkami. W dużej misce łączymy suche składniki. W drugiej misce łączymy składniki mokre. Następnie delikatnie łączymy obie mieszaniny. Dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę. Delikatnie mieszamy. Ciastem wypełniamy przygotowaną formę. Na każdej babeczce kładziemy po kilka owoców i pozostałe kostki czekolady
  • delikatnie wpychając je w ciasto. Pieczemy przez 20–25 min. Są gotowe
  • kiedy wykałaczka wychodzi czysta po włożeniu w ciasto. Wyjmujemy muffiny i pozostawiamy w formie na ok. 5 min. Po wyjęciu z formy oprószamy cukrem pudrem

Porady

Zobacz też: Tort jeżynowo-pomarańczowy z bazylią

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne