Przepis na muffinki orkiszowe z malinami i jeżynami
Składniki:
SKŁADNIKI SUCHE:
12 dag mąki orkiszowej
8 dag mąki pszennej
4 łyżki dobrej jakości kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI MOKRE:
2 jajka
80 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
10 łyżek cukru
180 ml świeżo parzonej kawy
łyżeczka ekstraktu waniliowego
NADZIENIE:
5–6 dag gorzkiej czekolady
DEKORACJA:
40 dag malin i jeżyn łącznie
5 dag gorzkiej czekolady
cukier puder do oprószenia
Muffinki orkiszowe z malinami i jeżynami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Formę na muffiny wykładamy papierowymi foremkami. W dużej misce łączymy suche składniki. W drugiej misce łączymy składniki mokre. Następnie delikatnie łączymy obie mieszaniny. Dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę. Delikatnie mieszamy. Ciastem wypełniamy przygotowaną formę. Na każdej babeczce kładziemy po kilka owoców i pozostałe kostki czekolady
delikatnie wpychając je w ciasto. Pieczemy przez 20–25 min. Są gotowe
kiedy wykałaczka wychodzi czysta po włożeniu w ciasto. Wyjmujemy muffiny i pozostawiamy w formie na ok. 5 min. Po wyjęciu z formy oprószamy cukrem pudrem