Muffinki - Babeczki czekoladowe

Babeczki z kremem czekoladowo-śmietankowym. Szybkie i proste w wykonaniu.

Dodany przez: ILoveBake.pl

Muffinki - Babeczki czekoladowe

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 220g miękkiego masła
  • 150g drobnego cukru
  • 210g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 50g drobno posiekanej czekolady z orzechami
  • Składniki na krem
  • 250g serka kremowego typu Philadelphia lub innego podobnego
  • 125g miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą miksujemy do gładkości. Na końcu dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą napełniamy foremki na muffinki do połowy wysokości. Pieczemy w temp 170 C przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.
  2. Masło ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodajemy serek kremowy i ucieramy. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera, wlączając go na najwyższe obroty). Schładzamy przez 1 godzinę.
  3. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Dekorujemy ostudzone babeczki.
czekolada deser dla dzieci Muffinki krem babeczki cupcakes
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze