Moje spaghetti carbonara

Smaczne i bardzo pożywne danie:)

Dodany przez: Anullka

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 15 dkg wędzonego chudego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 200 gram śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 dkg sera parmezan
  • 10 dkg sera żółtego
  • bazylia suszona 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente,boczek pokroić,podsmażyć,pod koniec dodać posiekany drobniutko czosnek i minutę zeszklić.
  2. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
  3. Starty ser wymieszać ze śmietaną roztrzepanymi żółtkami i bazylią,dokładnie wymieszać.
  4. Wlać wszystko do boczku ,mieszając(uwaga nie może się zagotować,bo się zwarzyć)tylko podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści.
  5. Wrzucić spaghetti do sosu wymieszać żeby się wszystko okleiło sosem.
  6. Smacznego.:)
obiad czosnek boczek makaron spaghetti
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze