Uszka bez nadzienia, z samego ciasta to dobry dodatek do rożnego rodzaju sosów i zup wigilijnych.
Składniki:
mąka pszenna - 500g
sól - do smaku
woda
przyprawy ziołowe
lub sos sojowo-grzybowy
Moje "gołe uszka" wigilijne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ilość produktów uzależniona jest od ilości osób.
Przesianą wprost do miseczki mąkę mieszamy z odrobiną soli, przyprawami ziołowymi (oregano, lub bazylia, lub majeranek albo sos sojowo grzybowy) do smaku.
Dodajemy porcjami gorącą, ale nie za bardzo, by się nie poparzyć wodę i zarabiamy ciasto.
Małą okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 4 - 4.5 cm wycinamy kółeczka.
Każde kółeczko z ciasta, składamy na pół i dwoma palcami zaciskamy, na środku półokręgu.
Drugą ręką dwoma palcami łapiemy ciasto od góry i dołu środka kółeczka wyginamy i zaciskamy.
W ten sposób powstaną nam kształtne uszka.
Gotujemy w wodzie lekko solonej i z dodatkiem oleju około 4 - 5 minut, od chwili wypłynięcia.
Podajemy do zupy grzybowej lub sosu grzybowego.
Można także podać z barszczem czerwonym i białą gotowaną fasolką.
Możemy je też podać w każdy dowolny dzień z dodatkiem sosów mięsnych, gulaszu mięsnego.