Moje cygańskie kotlety - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso po opłukaniu i osuszeniu kroimy na 5 - 6 plastrów.
Każdy plaster oprószamy solą i przyprawą do mięsa mielonego.
Plastry mięsa (pojedynczo) wkładamy do foliowej torebki i zbijamy je na obie strony, tak długo, aż plaster zamieni się w zraz siekany,i wygląda prawie tak, jak mięso mielone.
Z tak rozbitego mięsa, formujemy podłużne lub okrągłe kotlety. Zanurzamy w roztrzepanych z solą jajach i panierujemy w bułeczce tartej.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone utrzymujemy w cieple.
Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju, do chwili aż cebula stanie się szklista.
Umyte i pokrojone w paski pieczarki dorzucamy do cebuli i dusimy do chwili aż wyparuje sok z pieczarek i pieczarki się zrumienią. Pod koniec duszenia dodajemy sól do smaku.
Usmażone kotlety układamy na blaszce wysmarowanej olejem.
Na kotlety nakładamy porcję uduszonych z cebulą pieczarek i nakrywamy plastrem sera żółtego.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C. piekarnika i zapiekamy około 10 - 15 minut, aż ser nam się dokładnie rozpuści.
Od razu układamy na talerzach i podajemy z pieczywem i surówką jako kolację, lub do obiadu z ziemniakami piure, albo z wody.