fot. Magda Pomorska
4.27 (264)
Chatka Baby Jagi to dla wielu z nas mityczny deser z czasów dzieciństwa. Jego przygotowanie nie jest przesadnie skomplikowane, wymaga jednak nieco zaangażowania. Z tego powodu dobrze będzie wygospodarować sobie na jego przygotowanie więcej czasu lub poprosić o pomoc domownika.
herbatniki 36 szt.
twaróg 600 g
masło 125 g
cukier puder 60 g
cukier waniliowy 15 g
kakao 20 g
galaretka 70 g
czekolada deserowa 200 g
śmietana kremówka 50 ml
wiórki kokosowe 15 g
Przygotowanie galaretki: zagotowujemy 350 ml wody i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dobrze wymieszany płyn przelewamy do płaskiego, najlepiej prostokątnego pojemnika i odstawiamy do zastygnięcia.
fot. Magda Pomorska
Masa twarogowa: twaróg mielimy lub - jeśli mamy gotowy ser - miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Ok. 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski, dodajemy kakao i miksujemy na gładką masę.
fot. Magda Pomorska
Układanie herbatników: na większej desce do krojenia rozkładamy folię aluminiową i układamy herbatniki w trzech rzędach. Na ich powierzchni równomiernie smarujemy serową masę z kakao.
fot. Magda Pomorska
Składanie domku: układamy drugą warstwę herbatników, dociskając do masy kakao. Na środkowy rząd nakładamy część masy serowej - dodajemy paski galaretki, dodajemy resztę sera tworząc kształt dachu. Pomagając sobie folią, zewnętrzne herbatniki zamykamy i dociskamy na serowej masie. Tak uzyskamy charakterystyczny kształt chatki Baby Jagi. Zawijamy ściśle folią i chowamy do lodówki na kilka godzin.
fot. Magda Pomorska
Dekorowanie chatki Baby Jagi: w kąpieli wodnej (ustawiając miseczkę nad gotującą się w rondelku wodą) roztapiamy połamaną czekoladę. Dodajemy śmietanę kremówkę, mieszając trzepaczką. Płynną czekoladą polewamy odpakowaną z folii chatkę. Równomiernie, tak aby polewa pokryła cały deser. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie schładzamy w lodówce.
fot. Magda Pomorska
Porady
- przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, dobrze jest przygotować wszystkie potrzebne akcesoria: mikser, kilka misek o różnej wielkości, rondelek, łopatkę silikonową oraz folię aluminiową.
- warto również starannie wybrać rodzaj galaretki, bo stanowi ona niejako "serce" całego wypieku. Jej kolor i smak będzie decydował o odbiorze ciasta przez małych i dużych domowników. W powyższym przepisie pojawiła się galaretka truskawkowa, ale sprawdzi się również galaretka wiśniowa.
- polewę czekoladową można urozmaicić mleczną czekoladą - taka wersja na pewno bardziej zasmakuje dzieciom
- ciasto Chatka Baby Jagi można przygotować ze zwykłych herbatników lub ich pełnoziarnistych odpowiedników.
- żeby masa był kremowa, twaróg można dwukrotnie zmielić. Natomiast kupując gotowy twaróg na sernik w wiaderku należy postawić na dobrą jakość. By masa wyszła gęsta można go dodatkowo odsączyć - to zdecydowanie polecamy w przypadku gotowej masy, która jest rzadsza
- warto pamiętać, że przed schłodzeniem ciasta można modyfikować jego wygląd, jeśli coś nam nie odpowiada. Po wyjęciu z lodówki nie będzie już takiej możliwości.
- jak dekorować chatkę Baby Jagi? Dekoracji chatki Puchatka możemy dokonać za pomocą kolorowej posypki, wiórków kokosowych albo siekanych orzechów. Niektórzy dekorują domek Baby Jagi również drobinkami białej i gorzkiej czekolady.
Charakterystyczny trójkątny domek z sernika zdążył się doczekać kilku nazw. Niektórzy określają go mianem chatki Baby Jagi, inni – chatki Puchatka. Są wreszcie i tacy, którzy nazywają ów sympatycznie wyglądający deser po prostu chatką. Niezależnie od przyjętej terminologii, ciasto już od wielu lat zachwyca swoim smakiem dzieci i dorosłych. Gotowe - zgodnie z tradycją - musi być wilgotne i umiarkowanie słodkie. Przygotowanie deseru nie powinno sprawić nam zbyt wielu trudności, chociaż należy się tu uzbroić w cierpliwość. Po przygotowaniu ciasta należy je odpowiednio schłodzić. Tych etapów nie przyśpieszymy, dlatego podanie Chatki najlepiej będzie zaplanować. Chatka Baby Jagi to świetne rozwiązanie dla osób, które nie lubią pieczenia. W zamian należy pozwolić ciastu leżeć w lodówce co najmniej przez 8 godzin (a najlepiej przez całą noc).