moj_pierwszy_tort_z_masa_cukrowa

Moj pierwszy tort z masą cukrową

Ocena:

4.54 (150)

  • 48 godz. 0 min.
Odkąd zobaczyłam eleganckie angielskie torty uparłam sie ze i ja kiedys taki zrobie.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • szklanka maki (przesiać)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka octu
  • biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki minus 4 łyżki
  • 4 łyżki kakao
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • łyżeczKa proszku do pieczenia
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka octu
  • spirytus
  • masło
  • ciemna czekolada
  • śmietana kremówka
  • żelatyna
  • suszone wiśnie moczone w spirytusie
  • masa cukrowa:
  • 80 dag cukru pudru
  • 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • ewentualnie barwniki

Moj pierwszy tort z masą cukrową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt jasny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodawać naprzemiennie po trochę mąki i żółtko, na końcu łyżka zimnej wody i łyżeczka octu (10%) .Piec 30 minut w 175*C i sprawdzić po tym czasie patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.
  • Biszkopt ciemny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia, i dodawać ją po trochę naprzemiennie i żółtka, na końcu wmiksować wodę i ocet i do formy pieczenie ciut dłużej niż biszkopt biały i też sprawdzić patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.
  • Krem zrobiony jest ze śmietany 30% w ilości 1,2 litra ubitej na sztywno, pod koniec
  • ubijania dodałam rozpuszczona ostudzona żelatynę, wymieszalam i dodałam suszonych wisni moczonych w spirytusie.
  • Mase ciemną zrobiłam bardziej na wyczucie: masło utarłam dodalam ostudzona rozpuszczona czekolade gorzka i kieliszek spirytusu.
  • Biszkopty przełozyłam masami, cały biszkopt, boki i gore posmarowałam masą maslana jasna. Wszystko dałam na noc do lodówki.
  • Następnego dnia zrobilam mase cukrowa, zabarwiłam ja różowym barwnikiem firmy Wilton ktory jest w zelu i świetnie sie rozprowadza w masie. Mase rozwałkowałam cienko na mące ziemniaczanej, Pozostałosci maki na torcie strzepnęłam pędzelkiem. Obłozyłam masą tort, ja robiłam róze w srodku sa jadalne ozdobne ziarenka kawy a liscie zrobiła moja 10-letnia córka.
  • Masa curkowa wg dorotaxx1:
  • Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
  • Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder
  • ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten
  • moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru .
  • Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub (wg. upodoban) .
  • Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
  • Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby
  • masa nie przyklejała się do blatu
  • Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort
  • posmarowany masą na bazie masła, dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne