MÓJ BARSZCZ CZERWONY

Następna zupa-barszcz czerwony, który jest jadany w domach większości Polaków.

Dodany przez:

MÓJ BARSZCZ CZERWONY

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 15 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 czerwone buraki-500 gram,
  • (Zamiast buraków świeżych użyłam słoik 500 gramów buraków własnej roboty, startych na grubych oczkach).
  • parę łyżek koncentratu buraczanego, dla lepszego koloru,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka octu, lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • przyprawa do zup-maggi-do smaku.

Przygotowanie

  1. Warzywa-buraki (ja dałam 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach swojskich buraków), marchew, pietruszkę, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, majerankiem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
  4. 200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
  5. (Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
  6. W tym wypadku do zupy nie została dodana śmietana, co obrazuje powyższe zdjęcie.
  7. Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
  8. Wlać do zupy kilka łyżek koncentratu buraczanego, by miał intensywny kolor.
  9. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
  10. Gotować, aż zakipi.
  11. Następnie przecedzić zupę przez sitko.
  12. Podawać, np. z uszkami, krokietem, lub pasztecikami.
obiad wegetariańska dla dzieci zupa barszcz czerwony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze