Ciasteczka bananowe

Ocena:

4.31 (228)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasteczka bananowe są delikatne, kruche i nie za słodkie – jednym słowem pyszne. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Można je wzbogacać innymi składnikami, np. rodzynkami, orzechami, kawałkami czekolady. Bez problemu można je zrobić również w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Ciasteczka bananowe sprawdzą się też na piknik i drugie śniadanie do szkoły.

Składniki:

  • banany  140 g

  • miód  42 g

  • cukier  40 g

  • olej rzepakowy  50 ml

  • sok z cytryny  30 ml

  • proszek do pieczenia  4 g

  • mąka tortowa  170 g

Ciasteczka bananowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Banany: najlepiej mocno dojrzałe. Myjemy je, obieramy ze skórki. Owoce przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem.

  • Krok 2:

    Ciasto bananowe: mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Do purre owocowego dodajemy cukier, sok z cytryny, olej, miód, a także mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto będzie miękkie i lekko klejące.

  • Krok 3:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza.

  • Krok 4:

    Formowanie ciasteczek: na dłonie wylewamy niewielką ilość oleju. Na łyżkę nabieramy porcję ciasta i robimy z niego kulkę. Następnie lekko spłaszczamy - możemy na wierzchu odcisnąć ząbki widelca. Z podanej proporcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek bananowych.

  • Krok 5:

    Pieczenie: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy bananowe ciasteczka. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, aż się lekko zrumienią.

Porady

  • Wierzch ciasteczek bananowych można ozdobić przy pomocy cukru pudru. Dobrze sprawdzi się w tym celu również polewa z gorzkiej czekolady lub domowy lukier.
  • W wersji wegańskiej, wystarczy zastąpić podane w przepisie jajko namoczonym, a następnie zmielonym siemieniem lnianym.
  • Zarówno surowe ciasto, jak i upieczone ciasteczka można mrozić. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez minimum 2 miesiące. Należy jednak pamiętać, by przed upieczeniem, dobrze rozmrozić masę.
  • Fit ciasteczka z bananów? Wystarczy zastąpić mąkę pszenną jej bezglutenowym odpowiednikiem. Świetnie sprawdzi się w tym celu mąka owsiana, jaglana lub amarantusowa. Do takich ciastek najczęściej nie dodaje się też cukru, którego zdrowszym zamiennikiem może być ksylitol, erytrytol albo też syrop daktylowy. Dzięki temu zyskujemy niezwykle smaczną przekąskę, która jednocześnie nie dostarcza nam zbyt wielu dodatkowych kalorii. 
  • Ciasteczka bananowe świetnie smakują z dodatkiem orzechów i ziarnami słonecznika. Można też dorzucić do nich odrobinę pokruszonej czekolady gorzkiej lub białej. Popularne są również ciastka z bananami i kakao. Polecamy też spróbować wersji z posiekaną, suszoną żurawiną lub rodzynkami. Ciasteczka bananowe dobrze komponują się również ze smakiem masła orzechowego i masy kokosowej. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne