MŁODE ZIEMNIAKI

Młode ziemniaki-szybki i smaczny letni obiad.

Dodany przez: gusia1000

MŁODE ZIEMNIAKI

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.64 z 14 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • * 1 kg. ziemniaków młodych,
  • * 1 cebula biała,
  • * 250 ml. śmietany kwaśnej,
  • * 1 mały pęczek kopru,
  • * 1 mały pęczek pietruszki zielonej,
  • * 1 szczypiorek,
  • * 2 łyżki masła,
  • * 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli,
  • * 1 łyżka soli do gotowania ziemniaków,
  • * sól-do smaku.

Przygotowanie

  1. Gotować młode, umyte i oskrobane ziemniaki w wodzie, aż do miękkości-20 minut
  2. Duże przekroić wzdłuż na pół.
  3. W tym czasie zeszklić na gorącym oleju słonecznikowym pokrojoną na drobno cebulę.
  4. Gdy ziemniaki będą gotowe, to po ich odcedzeniu dodać do nich : zeszkloną cebulę, umytą i pokrojoną na drobno zieleninę, tj. : koper, pietruszkę, szczypiorek, śmietanę kwaśną i masło.
  5. Potem potrząsnąć garnkiem pod przykryciem, by dobrze wymieszały się składnik i jeszcze wymieszać i chwilę parować pod przykryciem na małym ogniu dla lepszego smaku.
warzywa obiad kolacja wegetariańska dla dzieci sól śmietana młode ziemniaki zielenina tłuszcz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze