Adobe Stock
4.46 (173)
Mleko skondensowane słodzone w prosty sposób wyczarujemy tylko z trzech składników: mleka, cukru oraz masła. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Mleko skondensowane słodzone jest rewelacyjnym dodatkiem do kremów, sosów, ciast, a nawet kawy. A do tego jest o wiele zdrowsze od gotowych produktów.
mleko 800 ml
cukier 300 g
masło 40 g
Gotowanie: mleko wlewamy do garnka z podwójnym dnem. Dodajemy cukier. Następnie wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy, żeby mleko się nie przypaliło.
Mleko skondensowane słodzone: do garnka z gotującym się płynem dodajemy masło. Wszystko energicznie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 5–10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, a gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
Przechowywanie: ostudzone mleko skondensowane przekładamy do słoika.
Porady
- Gotowe skondensowane mleko słodzone powinno odznaczać się gęstą konsystencją i karmelowym kolorem. Jeśli jest zbyt płynne, należy wydłużyć proces gotowania.
- Mleko możemy równie dobrze podgrzewać na dużej patelni. Najlepiej sprawdzi się szerokie naczynie z grubym dnem.
- Mleko skondensowane słodzone przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3–4 tygodnie.
- Przed użyciem skondensowanego mleka, warto podgrzać je nieco w garnuszku. Dzięki temu będzie bardziej płynne.
- Skondensowane mleko słodzone możemy przygotować również na bazie mleka w proszku. Dodajemy wtedy wodę. Składniki mieszamy ze sobą, a następnie gotujemy z cukrem.
- Ta słodka, mleczna masa stanowi świetny dodatek do ciast, sosów, kremów lub kawy. Niektórzy smarują nią chleb tostowy.
Mleko skondensowane słodzone jest smaczne samo w sobie. Nic w tym dziwnego, że niektórzy wyjadają je prosto ze słoiczka. Tę słodką masę możemy również dodać do:
Mleko skondensowane słodzone to również składnik wielu słodkich specjałów. Niektóre z nich są banalnie proste w wykonaniu. Poniżej podajemy kilka pomysłów na wykorzystanie tej słodkiej masy: