Mleko skondensowane słodzone

Ocena:

4.46 (173)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Mleko skondensowane słodzone w prosty sposób wyczarujemy tylko z trzech składników: mleka, cukru oraz masła. Jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Mleko skondensowane słodzone jest rewelacyjnym dodatkiem do kremów, sosów, ciast, a nawet kawy. A do tego jest o wiele zdrowsze od gotowych produktów.

Składniki:

  • mleko  800 ml

  • cukier  300 g

  • masło  40 g

Mleko skondensowane słodzone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie: mleko wlewamy do garnka z podwójnym dnem. Dodajemy cukier. Następnie wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy, żeby mleko się nie przypaliło.

  • Krok 2:

    Mleko skondensowane słodzone: do garnka z gotującym się płynem dodajemy masło. Wszystko energicznie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 5–10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, a gotową masę odstawiamy do ostygnięcia. 

  • Krok 3:

    Przechowywanie: ostudzone mleko skondensowane przekładamy do słoika.

Porady

  • Gotowe skondensowane mleko słodzone powinno odznaczać się gęstą konsystencją i karmelowym kolorem. Jeśli jest zbyt płynne, należy wydłużyć proces gotowania.
  • Mleko możemy równie dobrze podgrzewać na dużej patelni. Najlepiej sprawdzi się szerokie naczynie z grubym dnem. 
  • Mleko skondensowane słodzone przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3–4 tygodnie.
  • Przed użyciem skondensowanego mleka, warto podgrzać je nieco w garnuszku. Dzięki temu będzie bardziej płynne.
  • Skondensowane mleko słodzone możemy przygotować również na bazie mleka w proszku. Dodajemy wtedy wodę. Składniki mieszamy ze sobą, a następnie gotujemy z cukrem.
  • Ta słodka, mleczna masa stanowi świetny dodatek do ciast, sosów, kremów lub kawy. Niektórzy smarują nią chleb tostowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mleko skondensowane słodzone – do czego warto dodać?

Mleko skondensowane słodzone jest smaczne samo w sobie. Nic w tym dziwnego, że niektórzy wyjadają je prosto ze słoiczka. Tę słodką masę możemy również dodać do:

  • kawy – cafe bombon to wspaniałe połączenie espresso i słodkiego mleka skondensowanego. Całość możemy udekorować delikatną, pianką z mleka. Napój ten jest wyjątkowo popularny w Hiszpanii,
  • herbaty – najlepiej sprawdzi się tutaj czarna. Warto wzbogacić ją również w takie przyprawy jak kardamon bądź cynamon,
  • śmietanki 30% – ubijamy ją, a następnie dodajemy do niej skondensowane mleko słodzone. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak powstała masa śmietankowa wspaniale smakuje w towarzystwie świeżych owoców. Z powodzeniem przełożymy nią biszkopty lub udekorujemy ciasta,
  • lodów – to świetna alternatywa dla waniliowej i karmelowej polewy. 

Co zrobić z mleka skondensowanego słodzonego?

Mleko skondensowane słodzone to również składnik wielu słodkich specjałów. Niektóre z nich są banalnie proste w wykonaniu. Poniżej podajemy kilka pomysłów na wykorzystanie tej słodkiej masy:

  • krówka – smak tych popularnych łakoci zna prawie każdy z nas. Okazuje się, że z łatwością przygotujemy je w domu. Wystarczy, że połączymy mleko skondensowane słodzone z cukrem oraz niewielką ilością masła, a następnie wszystko podgrzejemy w garnku,
  • trufle – są bardzo proste w wykonaniu. Żeby je zrobić należy wymieszać słodkie mleko skondensowane z niewielką ilością kakao. Gotowe trufle możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych, kawałkach czekolady bądź pokruszonych herbatnikach. Przechowujemy je w lodówce,
  • ajerkoniak – w jego skład wchodzi mleko skondensowane, jajka, spirytus oraz cukier. Warto wzbogacić go również w laskę wanilii. Składnik ten nada mu niesamowitego aromatu. Domowy ajerkoniak świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych,
  • kajmak – zwany również masą krówkową. To ciekawy dodatek do kruchych ciast. Powstaje w wyniku długiego gotowania skondensowanego mleka słodzonego,
  • lody śmietankowe – domowe smakują o niebo lepiej od tych ze sklepu. Ponadto wyczarujemy je tylko z dwóch składników: mleka skondensowanego oraz śmietanki 30%. Na bazie lodów śmietankowych możemy przygotować również inne smaki np. czekoladowy lub waniliowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne