Miska pełna zdrowych i sycących produktów - tak przygotowany zestaw jest idealny na obiad, który zabieramy do pracy! Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.
Składniki:
1 awokado
1/2 kalafiora
100 g brukselki
1 marchewka
2 garście brązowych pieczarek
4 garście jarmużu
1/4 główki czerwonej kapusty
1/2 szklanki brązowego ryżu
1 zielona cebulka
4 łyżki bobu
1/2 łyżeczki curry
szczypta cukru trzcinowego
dressing:
1/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka musztardy
Miska mocy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Ugotować również kalafior i bób. Jarmuż wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą. Odsączyć.
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru trzcinowego przez 5 minut. Odcedzić i przekroić każdą na pół.
Pieczarki pokroić na ćwiartki i dusić na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach wody przez 3 minuty. Po tym czasie dodać curry. Całość
smażyć jeszcze minutę. Odstawić.
Awokado pokroić w kostkę, marchewkę w paseczki, zieloną cebulkę posiekać, a czerwoną kapustę drobno poszatkować.
Wszystkie składniki dressingu zmiksować na gładki sos.
Do misek wykładać na środek po połowie ugotowanego brązowego ryżu i dookoła niego kalafior, jarmuż, marchewkę, awokado, czerwoną kapustę, brukselkę, podsmażone pieczarki i ugotowany bób.
Całość posypać zieloną cebulką i polać dressingiem.