Miodownik orzechowy bez jajek

Ocena:

4.55 (150)

  • 60 min.
  • dla 10 osób

To ciasto łączy rzeczy, które lubimy najbardziej, czyli miód i orzechy. Taki miodownik możemy jeść.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • łyżka oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody + łyżeczka octu
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • torebka budyniu waniliowego z cukrem
  • torebka budyniu karmelowego z cukrem
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • karmelowy aromat do ciast
  • Orzechowa skorupka:
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Miodownik orzechowy bez jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krem: gotujemy mleko z oboma budyniami, mieszając aż powstanie bardzo gęsta masa. Przykrywamy szczelnie folią, aby nie utworzył się kożuch
  • odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem masło z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat karmelowy. Krem wstawiamy do lodówki.
  • Ciasto: mieszamy pierwszych 6 składników, dokładnie rozcierając palcami. Dodajemy sodę, na którą wylewamy ocet (powinno się zapienić) i tyle mleka, aby udało się zagnieść dość miękkie, nieklejące się ciasto
  • dzielimy je na 3 równe części. Blaszkę o rozmiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno ciastem (najłatwiej za pomocą małego wałeczka, służącego do wałkowania ciast w naczyniach).
  • Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 200°C na złotawo-brązowy kolor, co trwa to bardzo krótko, bo 5–7 min na jeden placek. To samo robimy z dwoma pozostałymi częściami ciasta – z tym że na ostatnią wykładamy też orzechy, wymieszane wcześniej z roztopionym masłem, cukrem i miodem.
  • Póki placki są jeszcze ciepłe, odklejamy od papieru do pieczenia. Studzimy, przekładamy kremem i odstawiamy na co najmniej parę godzin – w tym czasie placki zmiękną i ciasto da się pięknie pokroić.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz też: Babka z jagodami bez jajek

Zobacz też: miodowe kosmetyki - przegląd dla fanów miodu nie tylko w kuchni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne