Miodownik orzechowy

Pyszne ciasto najlepsze na drugi dzień po upieczeniu . Wyśmienite na Boże Narodzenie

Dodany przez: anetamlp

Miodownik orzechowy

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag margaryny np. Palma
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Masa orzechowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag masła + 5 dag margaryny
  • Krem: gotowy krem karpatka + mleko do jego przygotowania
  • Dodatkowo: powidła śliwkowe lub kwaskowy dżem
  • Do nasączania: mleko na dolny placek, alkohol na góry placek

Przygotowanie

  1. Składniki na masę orzechową podgrzać w garnuszku i zagotować. Ostudzić. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Obie rozwałkować i ułożyć w prostokątnych blachach. Na jednym cieście rozsmarować masę orzechową. Obie upiec na złoto w 170*C. Ostudzić. Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony placek bez masy posmarować mlekiem lub alkoholem, posmarować powidłami i nałożyć krem. Przykryć drugim plackiem. Ten posmarować alkoholem. Schłodzić ciasto. Kroić najlepiej na drugi dzień.
miód deser orzechy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze