moj_mintaj

Mój Mintaj

Ocena:

4.4 (207)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
Delikatny sos sprawia że ryba jest miękka,soczysta i smakuje wybornie :)

Składniki:

  • 4 kostki z fileta mintaja (miałam mrożone)
  • 3 plastry sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu (u mnie light winiary)
  • 6 dużych listków bazylii
  • 3 gałązki natki
  • 2 łyżeczki przyprawa do ryb
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 plaster cytryny
  • olej (do smażenia)
  • 6 łyżek bułka tarta
  • 1 łyżka oliwa
  • sól,pieprz cytrynowy (wg.uznania)

Mój mintaj - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
  • Zieleninkę myjemy-osuszamy i drobno siekamy.Jeden plaster sera kroimy w drobną kostkę.
  • Filety kropimy cytryną,doprawiamy przyprawą do ryb,solą i pieprzem cytrynowym.Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-odstawiamy. Do szklanki lub kubka wlewamy śmietanę,dodajemy majonez,zieleninkę i drobno pokrojony ser-mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na niej dwa kawałki ryby.Na nią kładziemy ser,na ser zieleninę i przykrywamy pozostałą rybą.Polewamy każdą porcję sosem śmietanowo-majonezowym.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C środkowa półka grzanie góra i wkładamy rybę.Zapiekamy 15 minut i gotowe.
  • Podajemy gorące zaraz po przyrządzeniu np. z frytkami i ulubioną surówką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne