Serniczki sardyńskie - słoneczka

Ocena:

4.54 (198)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sernik w wersji sardyńskiej jest nieco inny niż polski. Przede wszystkim przez dodatek skórki pomarańczowej i szafranu.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • masło  150 g

  • ser biały  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • pomarańcze  1 szt.

  • mąka pszenna  600 g

  • sól  3 g

  • cukier  100 g

  • szafran  0.5 łyżeczki

  • cukier puder  30 g

Serniczki sardyńskie - słoneczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: z 500 g mąki, szczypty soli, 2 jajek i rozmiękczonego masła zagniatamy w miarę szybko zwarte ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na  30 min.

  • Krok 2:

    Masa serowa: trzykrotnie zmielony tłusty twaróg ucieramy z  z cukrem, skórką otartą z cytryny i pomarańczy, resztą mąki, szafranem namoczonym w odrobinie mleka lub wody i 2 jajkami. Dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką.

  • Krok 3:

    Spody: ciasto rozwałkowujemy cienko. Wycinamy z niego krążki o średnicy 10 cm  i zaginamy ich brzegi, zlepiając 7–8 razy palcami, formując koszyczki (niektórym ten kształt przypomina słoneczka).

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciastka układamy na dużej płaskiej blasze wyłożonej pergaminem. Do każdego nakładamy masę serową. Serniczki pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Możemy je podawać jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

Porady

Pardulas – tak brzmi oryginalna nazwa tych ciastek. Małe koszyczki  z ciasta wypełnione są ricottą z miodem, szafranem i sokiem z cytryny. Deser zachwyca bogactwem smaku. Podobno na całej Sardynii istnieje wiele odmian przepisu. W tradycyjnej recepturze możemy zastąpić masło oliwą, najlepiej cytrynową. Raz, że będzie zdrowiej, dwa, że będą wówczas bardzo aromatyczne.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne