Mini rogaliki z czekoladą

Ocena:

4.46 (183)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób

Te rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • cukier puder
  • Czekolada: 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny

Mini rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzewam, w ciepłym rozcieram drożdże, dodaję cukier, mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować.Żółtka ucieram z cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto. Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając w nie dłonią i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Kroję na pasy,
  • a każdy pas kroję na trójkąty.
  • Żelatynę zalewam odrobiną wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Resztę składników na czekoladę przekładam do rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje.Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.
  • Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły. Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 min.
  • Ładnie zrumienione wyjmuję, odstawiam by nieco przestygły i posypuję cukrem pudrem

Porady

Czekoladę można przygotować nawet dzień wcześniej

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne