Migotka z orzechami

Pyszne ciasto z nutą mleczno orzechową. Doskonałe na letnie przyjęcia w ogrodzie.

Dodany przez: Aseret

Migotka z orzechami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • mąka - 4 szklanki
  • cukier - 3/4 szkl
  • miód - 2 łyżki
  • mleko - 12 łyżek
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • jajka - 1 szt
  • kakao - 4 łyżki
  • zmielone orzechy laskowe lub włoskie - 2 łyżki
  • masa
  • mleko - 5 szkl
  • cukier - 1 szkl
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • masło lub margaryna - 1 kostka
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • do przybrania -do wyboru;
  • orzechy drobne (potłuczone, połamane)
  • cukiereczki drobniutkie,
  • kolorowa posypka,
  • bita śmietana .

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z nich 4 - 5 kwadratowych placków. Każdy placek pieczemy w temp 180 stopni C. przez ok 30 minut.
  2. Najlepiej jest, gdy mamy kilka takich samych blaszek.skróci się czas pieczenia, bo w pojedynczej blaszce czas wszystkich placków wyniesie 30 min x 4 placki = 120 minut, czyli 2 godziny, a przy 5-ciu plackach 2,5 godziny.
  3. Masa do przełożenia:
  4. Oba rodzaje mąki mieszamy w 1 szklance zimnego mleka.
  5. Resztę mleka gotujemy i do gotującego się mleka dodajemy masę mleczno-mączną.
  6. Powstały budyń schładzamy i ucieramy z margaryną.
  7. Przekładamy nim placki i ozdabiamy je bitą śmietaną i drobnymi cukiereczkami lub kleksami śmietany i połamanymi, pokruszonymi orzechami.
miód przekąska kolacja deser ciasto orzechy masa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze