Ciasto miętowe

Ocena:

4.36 (236)

  • 2 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Ciasto miętowe to pyszny przekładany deser, w którym orzeźwiający smak mięty przeplata się z lekką goryczką czekolady. Bazą jest biszkopt kakaowy, na który nakładamy krem budyniowy z dodatkiem syropu z landrynek. Na wierzchu znajduje się lekka pianka z galaretki agrestowej i starta czekolada, które idealnie uzupełniają kompozycję. Tak przygotowany miętusek jest perfekcyjnie zrównoważony w smaku.

Składniki:

  • mąka tortowa  150 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • kakao  30 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier drobny  150 g

  • cukierki  300 g

  • mleko  800 ml

  • budyń śmietankowy  80 g

  • masło  200 g

  • galaretka agrestowa  150 g

  • śmietana kremówka  600 ml

  • cukier puder  30 g

  • herbatniki  150 g

  • czekolada  50 g

Ciasto miętowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Biszkopt na ciasto miętowe: do dużej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je w osobnym naczyniu na gęstą pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Odkładamy mikser. Dodajemy po kolei żółtka i przemieszaną mąkę. Składniki ostrożnie łączymy przy pomocy szpatułki do ciasta.

  • Krok 3:

    Pieczenie: masę na biszkopt przekładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Przy pomocy patyczka sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe w środku. Wyjmujemy i zostawiamy w blaszce do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Syrop na krem miętowy: do rondelka przekładamy miętowe landrynki, dodajemy 100 ml wody i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Gotowy syrop zdejmujemy z kuchenki.

  • Krok 5:

    Budyń: w osobnym garnku wstawiamy do zagotowania mleko, odlewając 100 ml do szklanki. Zimne – mieszamy z budyniem w proszku (2 opakowania). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodajemy budyniową mieszankę  i energicznie łączymy składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji. Do gorącego budyniu wlewamy ciepły syrop miętowy. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  • Krok 6:

    Krem miętowy: w dużej misce ucieramy mikserem miękkie masło. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń z syropem miętowym. Miksujemy na spójny i gęsty krem. Odstawiamy do lodówki.

  • Krok 7:

    Galaretki: rozpuszczamy w 200 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody. Studzimy.

  • Krok 8:

    Śmietanę: ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy na puszystą piankę.

  • Krok 9:

    Składanie ciasta: na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy krem miętowy. Na wierzch układamy warstwę biszkoptów. Na nie kładziemy piankę z galaretką.

  • Krok 10:

    Dekoracja: gotowe ciasto miętowe posypujemy startą czekoladą. Odkładamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu schłodzenia) Wyjmujemy i kroimy w kostkę.

Porady

  • Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło na krem budyniowy również należy wyjąć wcześniej z lodówki.
  • Z kolei śmietana do ubijania powinna być dobrze schłodzona.
  • Biszkopt możemy dodatkowo nasączyć ponczem z wody, cukru pudru i soku z cytryny. Sprawdzi się także poncz z herbaty miętowej.
  • Jeśli nie zależy nam na zielonym kolorze pianki, możemy wybrać inną galaretkę do ciasta, np. cytrynową.
  • Zamiast landrynek miętowych możemy wykorzystać domowy syrop z mięty. Dodajemy go stopniowo do budyniu, na bieżąco sprawdzając smak i konsystencję. Budyń do kremu powinien być gęsty.
  • Zamiast startej czekolady możemy polać ciasto przestudzoną polewą czekoladową lub ganache z gorzkiej czekolady.
  • Jeśli mam ochotę, możemy skosztować ciasta od razu po przygotowaniu. Jednak dopiero po schłodzeniu w lodówce pokroimy je na ładne i równe kawałki.
  • Do dekoracji możemy wykorzystać popularne pastylki miętowe z czekoladą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto miętusek bez pieczenia

Ciasto z kremem miętowym możemy przygotować również na samych herbatnikach. Potrzebujemy ich wtedy dwa razy więcej. Mogą być klasyczne, jednak idealne byłyby kakaowe. Na prostokątną formę o wymiarach 24×28 cm potrzebujemy ok. 32 herbatników.

Staramy się wybierać ciasteczka z dobrym składem – bez oleju palmowego i innych zbędnych dodatków.

Ciasto miętowe bez herbatników

W drugim wariancie biszkopt kakaowy kroimy na dwa blaty i przekładamy kremem miętowym. Obydwa blaty nasączamy ponczem.

Podstawowy przepis może być także punktem wyjścia do przygotowania pysznego tortu miętowego. Wystarczy przygotować wyższy biszkopt kakaowy – z 6 lub 8 jajek – i podwójna porcję kremu. Tort możemy otynkować kremem śmietankowym lub fantazyjnie polać roztopioną czekoladą.

Miętowe ciasto z kremem mascarpone

Ciasto miętusek możemy przełożyć także kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy serek. Krem mieszamy z syropem z roztopionych landrynek.

W przypadku zbyt rzadkiej konsystencji, dodajemy żelatynę. Na 500 ml śmietany potrzebujemy 20 g żelatyny w proszku. Rozpuszczamy ją w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy miętowej. Zazwyczaj nie jest to potrzebne. Krem po wstawieniu do lodówki nabiera odpowiedniej konsystencji.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne