mietus_z_koperkiem

Miętus z koperkiem :

Ocena:

4.37 (148)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Miętus to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych jakie zdarzyło mi się jeść .

Składniki:

  • 30 dag miętusa - najlepiej dzielić go na dzwonka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku + gałązki kopru ( 3-4 )
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny

Miętus z koperkiem : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dzwonka z miętusa posolić , skropić sokiem z cytryny i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać olej z masłem – wrzucić gałązki kopru i obsmażać je 2 minuty . Wyjąć – włożyć rybę i smażyć  na rumiano  obracając w trakcie smażenia . Wsypać pokrojony koper. Skropić sokiem z cytryny i posypać  mielonym pieprzem .Przykryć i dusić rybę pod przykryciem ok. 5 minut .
  • Podawać ze  ziemniakami z wody ( najlepiej młodymi ) – tłuszczyk od smażenia podawać osobno .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne