Mieszane Warzywa w Mleczku Kokosowym

Tajska mieszanka warzyw w mleku kokosowym! Wegetariańskie danie!

Dodany przez: ProOrient

Mieszane Warzywa w Mleczku Kokosowym

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 300 g kwiatów kalafiora
  • 300 g bakłażanów, grubo pokrojonych
  • 1/3 szklanki liści bazylii
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 250 g cukini, grubo pokrojonej
  • 100 g kolb młodej kukurydzy, pokrojonych na połowy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżego imbiru, grubo posiekanego
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka galangal w proszku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 czerwona papryczka pepperoni, posiekana
  • 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej

Przygotowanie

  1. 1. Trawę cytrynową zalewamy ciepłą wodą, po czym odstawiamy na 10 minut i odcedzamy. Do miksera wsypujemy wcześniej namaczaną trawę cytrynową, 20 g świeżego imbiru grubo posiekanego, 5 ząbków czosnku posiekanych, 1 czerwoną papryczkę pepperoni posiekaną, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy oraz 1 łyżeczkę galangalu w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Zmiksowaną masę przekładamy do osobnego naczynia.
  2. 2. Do woka wlewamy 200 ml mleczka kokosowego, podgrzewamy po czym dodajemy zmiksowaną pastę i mieszamy tak aby pasta wymieszała się dokładnie z mleczkiem kokosowym. Dolewamy pozostałą część mleczka kokosowego.
  3. 3. Po 2 minutach gotowania gdy mleczko zgęstnieje dodajemy pokrojoną cukinię, kalafior, bakłażan oraz mini kolby kukurydzy wszystko razem mieszając.
  4. 4. Po 5 minutach gotowania dodajemy liście bazylii, sok z limonki oraz sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Warzywa są gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu.
  5. Kuchnia tajska łączy w sobie bardzo wiele różnych smaków! W Polce jest niestety mało znana.
warzywa obiad kuchnia tajska mleko kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze