Adobe Stock
4.38 (167)
Kiełbasa w słoiku to prosta i pyszna konserwa domowa, która stanowi alternatywę dla wędlin dostępnych w sklepach. Jej największą zaletą jest smak, który przypomina wiejskie kiełbasy z czasów PRL-u. Zawdzięcza go ona składnikom – łopatce wieprzowej i boczkowi wędzonemu. Klasyczna, mięsista, aromatyczna, wyrazista – wszystkie te przymioty doskonale oddają jej walory. Podajemy przepis na domową kiełbasę w słoiku bez konserwantów.
łopatka 1 kg
boczek 500 g
liść laurowy 4 szt.
czosnek 4 szt.
czosnek 4 ząbki
sól 15 g
pieprz 5 g
słodka papryka 15 g
majeranek 30 g
cukier 3 g
woda 200 ml
Słoiki: wyparzamy, osuszamy. Sprawdzamy czy nakrętki nie są zardzewiałe, a szkło niewyszczerbione.
Mięso: łopatkę i boczek kroimy na mniejsze kawałki, które mielimy w maszynce.
Wyrabianie: do zmielonego mięsa wsypujemy sól, pieprz, paprykę, majeranek, cukier. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsnej masy. Bardzo dokładnie mieszamy, aż całość stanie się gładka. Potem powoli wlewamy zimną wodę i wyrabiamy do wchłonięcia.
Przekładanie masy: przyprawione mięso wkładamy do czystych słoików, zostawiając ok. 2 cm od góry. Dociskamy, żeby nie zostały puste miejsca.
Pasteryzacja: w dużym garnku układamy ściereczkę, ustawiamy na niej kiełbasę w słoiku. Zalewamy zimną wodą, 1-2 cm poniżej zakrętki. Powoli podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia.
Porady
- Do przygotowania kiełbasy w słoiku niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa z nakładką o grubych oczkach. Jeśli jej nie mamy, możemy poprosić o zmielenie mięsa w sklepie.
- Domową kiełbasę w słoikach przygotowaną według naszego przepisu (pasteryzowaną jednokrotnie) należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3-4 tygodnie.
- Do swojskiej kiełbasy najlepiej sprawdzi się boczek wędzony, który nadaje całości charakterystyczny posmak. Jeśli nie mamy boczku wędzonego, to możemy dodać sól wędzoną lub paprykę wędzoną w proszku.
- Jeśli kiełbasę w słoikach przygotowujemy z zamiarem zjedzenia jej w ciągu kilku najbliższych dni, to do przepisu możemy dodać również drobno posiekaną cebulę.
- Jeśli lubimy ostrzejsze smaki to do masy mięsnej możemy dołożyć też papryczkę chili. Ciekawym dodatkiem będzie też marynowany pieprz zielony lub ziarna gorczycy.
- Jeśli obawiacie się, że mielonka w słoiku będzie zbyt sucha, to polecamy wzbogacić masę mięsną o zmieloną dwukrotnie słoninę. Na podany przepis wystarczy 0,5 kg.
Kiełbasa w słoiku do dziś uważana jest za rarytas, a jej przygotowanie nie jest tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Warto pamiętać, że nasz przepis można dowolnie modyfikować, dostosowując go do indywidualnych preferencji kulinarnych.
Jedną z ciekawych alternatyw dla naszej propozycji jest kiełbasa w słoiku z galaretką. Jeśli chcemy ją przygotować, to do przepisu powinniśmy wykorzystać również żelatynę, która odpowiada właśnie za pyszną i pożywną galaretkę w kiełbasie. Dodajemy jej ok. 50 g żelatyny na 0,5 l wody. Powinniśmy ją dołożyć na etapie przyprawiania naszej masy mięsnej.
Polecamy też przepis na pasztet w słoiku.
Tradycyjną kiełbasę w słoiku przygotowuje się z mięsa wieprzowego (najczęściej z łopatki lub z szynki). Opcjonalnie możemy wykorzystać również inne rodzaje mięs:
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od tego, jak długo chcemy przechowywać kiełbasę w słoiku. Jeśli przygotowujemy ją z zamiarem spożycia w ciągu kilku dni, to wystarczy jednorazowe przegotowanie słoików w ok. 100 stopniach Celsjusza przez ok. 2 godziny.
Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu kiełbasy w słoiku, to należy zakonserwować ją za pomocą tyndalizacji, która polega na trzykrotnej pasteryzacji. Pierwszej w dniu przygotowania, a następnych w kolejnych dniach, po 30 minut. Ten proces pozwoli przechowywać mięso w słoiku nawet przez 6 miesięcy.
Czytaj także: Pasteryzacja słoików - na sucho w piekarniku czy na mokro?
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.