kotleciki mielone z mozzarellą

Ocena:

4.48 (174)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
na obiad i kolacje ...

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego,
  • 2 kule mozzarelli
  • 100 g startego sera parmezanu lub innego
  • świeża natki pietruszki,
  • sól, pieprz + inne ulubione przyprawy
  • * 1 czerstwa bułka,
  • * mleko lub woda do namoczenia bułki
  • * 1 jajo
  • * 1-2 cebule (zależy od wielkości)
  • * bułka tarta,
  • * tłuszcz do smażenia i formy :masło , oliwa .
  • Plus dodatkowo jak chcemy :pomidory świeże ,bazylia, więcej mozzarelli .

Kotleciki mielone z mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zaczynamy od poszatkowania cebuli i w kosteczkę kroimy mozzarellę,natkę kroimy na drobno .
  • Bułkę moczymy w mleku do miękkości ,(można wcześniej namoczyć i z mielić z mięsem jak ktoś sam mieli mięso na kotlety ) .
  • Na patelni rozgrzewamy masełko czy oliwę i smażymy cebulę ,jak się zeszkli dodajemy natkę pietruszki i mieszamy chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia .
  • Mięso mielone przyprawiamy ,dodajemy bułkę namoczona i odciśniętą ,cebulę z natką , ser starty , jajko i mieszamy masę .
  • Następnie robimy kotleciki faszerując kawałeczkiem mozzarelli ,obsmażamy a po usmażeniu
  • przekładamy do formy natłuszczonej i zapiekamy 15 min w 180 stopniach.
  • Można w formie przełożyć kotleciki pomidorami z bazylia świeżą i plastrami mozzarelli i skrócić czas pieczenia o połowę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne