Mielone nadziewane oliwkami. Prosto i szybko

Mielone nadziewane oliwkami to pulpeciki z niespodzianką! Doskonałe jako element obiadu lub tapas - na dwa kęsy. Szczególnie jeśli wykorzystamy oliwki zielone faszerowane np. migdałami, papryką lub czosnkiem (wtedy do masy już czosnku możemy nie dodawać). Mielone nadziewane oliwkami w wersji mini jak klopsiki to opcja na tapas, czyli hiszpańskie przekąski. Można złapać je palcami lub jeść z talerzyka.

kotlety mielonePrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy błonki oraz ewentualne chrząstki. Kroimy na kawałki i mielimy na grubych oczkach w maszynce do mięsa lub siekamy rozdrabniaczem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kumin, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Natkę pietruszki siekamy i 1/2 również wkładamy do mięsa. Masę zagniatamy, aby ją napowietrzyć. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  • 2.Z masy formujemy ok. 20 kulek o średnicy 2-3 cm, często zwilżając dłonie zimną wodą. Każdą rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy po 1 oliwce i ponownie formujemy kulki. Na talerz wsypujemy mąkę i obtaczamy pulpeciki.
  • 3.W głębokiej patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę masła i krótko obsmażamy
    połowę pulpecików. Odkładamy na talerz, rozgrzewamy drugą łyżkę masła i wkładamy pozostałe pulpeciki. Zdejmujemy. Na patelnię dodajemy resztę masła i cebulę pokrojoną w piórka. Po 2 minutach wkładamy pulpeciki, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut, pod koniec dodając pozostałą natkę.

Porady

Tapas, w tym mielone nadziewane oliwkami, najlepiej podać na specjalnych miseczkach ze szpikulcami wbitymi w pulpeciki lub wykałaczkami. Goście na imprezie lub przyjęciu w domu będą się swobodnie częstować takimi przystawkami na dwa kęsy.

Notka redakcyjna

Mielone nadziewane oliwkami możecie zrobić też z mięsa zmielonego u rzeźnika lub w dobrym sklepie mięsnym. Taki wybór mięsa zaoszczędzi to nieco czasu w przygotowaniu przekąsek na imprezę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy