Podjadanie przed telewizorem nie musi być występkiem przeciwko diecie - wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej na meczową przekąskę - rollsy z warzywami i tofu.
Składniki:
15 arkuszy papieru ryżowego
200 g tofu
1 ogórek
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 awokado
garść kiełków fasoli mung
1 łyżka sezamu
kilka liści sałaty lub szpinaku
marynata do tofu:
1 łyżka sosu tamari (bezglutenowego)
1/2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka przyprawy słodkiej papryki
Meczowa przekąska - rollsy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowałam marynatę do tofu. Pokroiłam tofu w cienkie paski, włożyłam do marynaty i odstawiłam na godzinę.
Obrałam warzywa, pokroiłam je w cienkie słupki. Delikatnie obrałam awokado, przecięłam je w pół, usunęłam pestkę, położyłam wierzchnią częścią na talerzu i przekroiłam wzdłuż.
W czajniku zagotowałam wodę. Papier ryżowy, każdy osobno, wykładałam na głęboki talerz, moczyłam w gorącej wodzie i od razu wyciągałam, po czym ostrożnie przekładałam na dużą czystą deskę/blat.
Na środek każdego arkusza wykładałam: pasek tofu, słupki marchewki, papryki, ogórka, awokado oraz kilka kiełków i liść sałaty/szpinaku.
Papier bardzo delikatnie zawijałam, rolując je i zaginając boki papieru (jeśli papier się przerwie, nie należy się przejmować, można tego rollsa włożyć w kolejny papier).
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej