Anna Lewandowska - zdrowe gotowanie by Ann

Meczowa przekąska - rollsy

Ocena:

4.54 (185)

  • 30 min.
Podjadanie przed telewizorem nie musi być występkiem przeciwko diecie - wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej na meczową przekąskę - rollsy z warzywami i tofu.

Składniki:

  • 15 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g tofu
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 awokado
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka sezamu
  • kilka liści sałaty lub szpinaku
  • marynata do tofu:
  • 1 łyżka sosu tamari (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka przyprawy słodkiej papryki

Meczowa przekąska - rollsy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowałam marynatę do tofu. Pokroiłam tofu w cienkie paski, włożyłam do marynaty i odstawiłam na godzinę.
  • Obrałam warzywa, pokroiłam je w cienkie słupki. Delikatnie obrałam awokado, przecięłam je w pół, usunęłam pestkę, położyłam wierzchnią częścią na talerzu i przekroiłam wzdłuż.
  • W czajniku zagotowałam wodę. Papier ryżowy, każdy osobno, wykładałam na głęboki talerz, moczyłam w gorącej wodzie i od razu wyciągałam, po czym ostrożnie przekładałam na dużą czystą deskę/blat.
  • Na środek każdego arkusza wykładałam: pasek tofu, słupki marchewki, papryki, ogórka, awokado oraz kilka kiełków i liść sałaty/szpinaku.
  • Papier bardzo delikatnie zawijałam, rolując je i zaginając boki papieru (jeśli papier się przerwie, nie należy się przejmować, można tego rollsa włożyć w kolejny papier).
  • Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne