Mazurki Wielkanocne

na wielkanocny stół...

Dodany przez: katarynka439

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 kostki Kasi
  • 1 łyżka smalcu
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 żółtek
  • olejek pomarańczowy
  • gęsta śmietana

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste, dodawać tyle śmietany, aby po wyrobieniu było elastyczne i nie kruszyło się. Rozwałkować na 1 cm – nakładać foremki na mazurki dnem do góry, wykrawać i po odwróceniu docisnąć do ścianek foremki i nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor. Po wystudzeniu nałożyć odpowiednie masy i udekorować.
  2. Masa do mazurków
  3. 1 kostka masła
  4. masa krówkowa
  5. Rozkręcić miękkie masło i po trochu dodawać masę krówkową z puszki i razem dokładnie ukręcić najlepiej mikserem. Taką masę nałożyć na wgłębienia mazurków, wygładzić i udekorować.
  6. ( do dekoracji – ryż preparowany kolorowy, kolorowe cukiereczki, rodzynki, płatki migdałowe itp.)
wielkanoc deser dla dzieci Święta mazurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy