Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny wypełniony bakaliami - wielkanocne wspomnienie zimowych świąt ;)

Dodany przez: mroofkatka

Mazurek wielkanocny

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto: trochę więcej niż szklanka mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • Masa: rodzynki
  • daktyle
  • ananas suszony
  • pomarańcza
  • kandyzowana skórka
  • płatki migdałowe
  • 2gorzkie czekolady
  • słoik dżemu pomarańczowego
  • rum

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Gdy się trochę schłodzi, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec ok 20min w temp. 200C (na złoty kolor)
  2. W tym czasie sparzyć rodzynki. Daktyle i ananasa pokroić. Pomarańczę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z dżemem i bakaliami i skórką. Pół czekolady zetrzeć na tarce do bakaliowej masy. Wlać kieliszek rumu. Chwilę przesmażyć. Masę wyłożyć na upieczony spód. Resztę czekolady rozpuścić na parze (można dodać rumu). Polać nią mazurka i udekorować wedle uznania.
wielkanoc deser kruche ciasto mazurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze