Mazurek bakaliowe jajo / fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
4.53 (173)
Ten mazurek jest wyjątkowy. Nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze obłędnie wygląda. Postanowiliśmy bowiem przygotować go w kształcie dużej pisanki. Bakalie świetnie sprawdziły się w formie dekoracji. Taki mazurek bakaliowe jajo będzie bardzo dobrze wyglądał na wielkanocnym stole. Aż szkoda go kroić!
masło 200 g
cukier 150 g
jajka 5 szt.
mąka 250 g
cukier waniliowy 1 szt.
bakalie 200 g
cukier puder 0.5 szklanki
woda 4 łyżki stołowe
płatki migdałowe 80 g
suszona żurawina 50 g
skórka pomarańczowa 80 g
pestki dyni 50 g
rodzynki 50 g
Porady
W przepisie na mazurek bakaliowe jajo wykorzystujemy:
- jajka - białka i żółtka oddzielnie
- mąkę - przesianą, dodatkowo ok. 1 łyżkę do bakalii
- bakalie - pokrojone figi, rodzynki i skórkę pomarańczową
- płatki migdałowe - uprażone
- pestki dyni - uprażone
Przepis na mazurek bakaliowe jajo to opcja dla prawdziwych miłośników bakalii. To także dobry przepis do różnego rodzaju modyfikacji. Bakalie możemy dowolnie ze sobą zestawiać, pamiętając, by zachować mniej więcej równe proporcje między składnikami twardymi i chrupkimi, takimi jak pestki dyni, a miękkimi, takimi jak suszone owoce. Do mazurka świetnie będą także pasować orzechy włoskie, ziemne czy laskowe. Rodzynki i suszone owoce przed użyciem możemy namoczyć w ciepłej wodzie - będą miększe i delikatniejsze.