Mazurek przekładany z owocami

Przepisy na Wielkanoc - wielkanocny mazurek. Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 25 minut Porcja: 320 kcal Składniki na10 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Mazurek przekładany z owocami

Mazurki

Czas przygotowania:
Kalorie:
320 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka masła
  • do przełożenia ciasta powidła truskawkowe (malinowe, porzeczkowe lub inne według uznania)
  • do dekoracji:
  • mandarynka
  • kiwi
  • 2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów

Przygotowanie

  1. Zagnieść składniki kruchego ciasta, podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię (żeby ciasto nie obeschło) i chłodzić w lodówce przez około godzinę.
  2. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa cienkie placki, nadać im kształt równych prostokątów, obcinając brzegi. Z odciętego ciasta wykroić listki do dekoracji. Przygotowane ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i piec około 25 minut w temp. 180˚C, aż się ładnie zrumieni. Wystudzony prostokąt ciasta posmarować połową marmolady, przykryć drugim, wierzch posmarować pozostałą marmoladą.
  3. Z mandarynki zdjąć skórkę, podzielić na cząstki. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki. Wierzch mazurka dekorować upieczonymi listkami z ciasta (można posypać je cukrem pudrem), cząstkami mandarynek, plasterkami kiwi i orzechami.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
wielkanoc deser desery mazurek mazurek przekładany z owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze