25 dag mieszanych owoców suszonych (rodzynki, żurawiny, śliwki kalifornijskie, figi)
10 dag suszonych moreli
5 dag wiśni kandyzowanych
sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
20 dag miękkiego masła + do formy
20 dag cukru muscovado
4 jajka
20 dag mąki
5 dag zmielonych migdałów
łyżeczka mielonego kardamonu
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
50 dag marcepanu (20 dag kroimy w 2cm kawałki)
POLEWA:
5 dag masła
5 dag cukru muscovado
10 dag mąki
10 dag płatków migdałowych
3 łyżki miodu
8 łyżek cukru pudru
2–3 łyżeczki soku pomarańczowego
Mazurek marcepanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Owoce suszone, morele i wiśnie kroimy i zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na noc. Formę 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Masło ubijamy z muscovado
na puszysty krem. Kolejno dodajemy po jednym jajku, dalej ubijając. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ze zmielonymi migdałami, kardamonem, cynamonem i gałką. Dodajemy pokrojony na kawałki marcepan, suszone owoce
i skórkę pomarańczową, mieszamy. Przekładamy ciasto na blachę, wyrównujemy i pieczemy 45 min. Wyjmujemy z piekarnika i zwiększamy temp. do 200°C.
Na polewę: masło z cukrem i mąką zarabiamy palcami na kruszonkę. Dodajemy 20 dag startego marcepanu, płatki migdałowe i miód. Dalej mieszamy wszystko palcami, aby zachowało strukturę kruszonki.
Posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 12–15 min. Z pozostałego marcepanu formujemy 12 kulek. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, na wierzchu rozkładamy marcepanowe kulki i wstawiamy 1–2 min do pieca. Cukier puder ucieramy z sokiem pomarańczowym i cienkimi nitkami lukru polewamy mazurek.