Mazurek marcepanowy

Ocena:

4.43 (152)

  • 1 godz. 40 min.
Przepis na mazurek marcepanowy

Składniki:

  • 25 dag mieszanych owoców suszonych (rodzynki, żurawiny, śliwki kalifornijskie, figi)
  • 10 dag suszonych moreli
  • 5 dag wiśni kandyzowanych
  • sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 20 dag miękkiego masła + do formy
  • 20 dag cukru muscovado
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 50 dag marcepanu (20 dag kroimy w 2cm kawałki)
  • POLEWA:
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru muscovado
  • 10 dag mąki
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2–3 łyżeczki soku pomarańczowego

Mazurek marcepanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Owoce suszone, morele i wiśnie kroimy i zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na noc. Formę 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Masło ubijamy z muscovado
  • na puszysty krem. Kolejno dodajemy po jednym jajku, dalej ubijając. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ze zmielonymi migdałami, kardamonem, cynamonem i gałką. Dodajemy pokrojony na kawałki marcepan, suszone owoce
  • i skórkę pomarańczową, mieszamy. Przekładamy ciasto na blachę, wyrównujemy i pieczemy 45 min. Wyjmujemy z piekarnika i zwiększamy temp. do 200°C.
  • Na polewę: masło z cukrem i mąką zarabiamy palcami na kruszonkę. Dodajemy 20 dag startego marcepanu, płatki migdałowe i miód. Dalej mieszamy wszystko palcami, aby zachowało strukturę kruszonki.
  • Posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 12–15 min. Z pozostałego marcepanu formujemy 12 kulek. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, na wierzchu rozkładamy marcepanowe kulki i wstawiamy 1–2 min do pieca. Cukier puder ucieramy z sokiem pomarańczowym i cienkimi nitkami lukru polewamy mazurek.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne