Mazurek orzechowy

Ocena:

4.48 (174)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Mazurek orzechowy należy do czołówki wielkanocnych wypieków. Nic więc dziwnego, że doczekał się wielu różnych wariantów i modyfikacji. W najbardziej klasycznej wersji przygotowywany jest na kruchym cieście. Żeby jednak nie było nudno, w tym przepisie zrobimy mazurek orzechowy na makaronikowym spodzie z kremem czekoladowym.

Składniki:

  • migdały  150 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  2 g

  • cukier drobny  45 g

  • mąka pszenna  15 g

  • gorzka czekolada  100 g

  • śmietana kremówka  45 ml

  • cukier puder  30 g

  • masło  30 g

  • dżem owocowy  75 g

  • orzechy włoskie  45 g

  • orzechy laskowe  30 g

  • płatki migdałowe  45 g

  • owoce kandyzowane  30 g

Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: połowę migdałów (bez skórek) mielimy na proszek, pozostałe siekamy nożem. Sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.

  • Krok 2:

    Piana z białek: ubijamy je na sztywno. Pod koniec dodajemy drobny cukier. Miksujemy przez 10 min.

  • Krok 3:

    Makaronikowy spód: do piany z białek dodajemy zmielone na proszek migdały i mąkę pszenną. Ostrożnie mieszamy, wsypujemy posiekane migdały i mieszamy ponownie.

  • Krok 4:

    Pieczenie: masę na spód przekładamy na przygotowaną tortownicę i rozprowadzamy, przykrywając równomiernie jej dno. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  • Krok 5:

    Masa czekoladowa: w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i dodajemy do niej śmietanę kremówkę. W osobny naczyniu (również w kąpieli wodnej) mieszamy żółtka z cukrem pudrem. W osobnej misce miksujemy masło, a gdy jest już puszyste, dodajemy do niego żółtka i roztopioną czekoladę.

  • Krok 6:

    Składanie: na przestudzony blat nakładamy dżem, a następnie krem czekoladowy.

  • Krok 7:

    Dekoracja: mazurek orzechowy ozdabiamy całymi lub posiekanymi orzechami włoskimi, laskowymi, płatkami migdałów i kandyzowanymi owocami.

Porady

  • Mazurek orzechowy można przygotować również w klasycznej wersji, czyli na kruchym cieście.
  • Jeśli jednak zdecydujemy się na wariant makaronikowy, warto upiec blat 1–2 dni wcześniej, aby był bardziej chrupiący.
  • Do ciasta można wykorzystać dowolny dżem owocowy, najlepiej z domowej spiżarni. W zestawieniu z orzechami i czekoladą świetnie sprawdzi się dżem malinowy lub konfitura z wiśni.
  • W bardziej orzechowej wariancie, dżem owocowy możemy zastąpić masłem z orzechów laskowych, ziemnych lub włoskich.
  • Migdały możemy zmielić w maszynce do mielenia mięsa, zmiksować w blenderze kielichowym lub malakserze.
  • Jeśli mamy migdały ze skórką, należy je wcześniej namoczyć i obrać.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mazurek z kajmakiem i orzechami

Do mazurka na makaronikowym lub kruchym spodzie pasuje także krem kajmakowy – szczególnie popularny na Wielkanoc:

  • masę przygotowujemy zgodnie z przepisem na mazurek kajmakowy,
  • do kajmaku dodajemy mielone lub drobno posiekane orzechy włoskie,
  • krem nakładamy bezpośrednio na ciasto lub dżem owocowy.

Mazurek orzechowy z kajmakiem ozdabiamy orzechami i płatkami migdałów.

Mazurek orzechowy z bezą

W przepisach wielkanocnych popularne są również mazurki z bezą:

  • można ją zapiec razem z ciastem, jak w przypadku mazurka z bezą kokosową,
  • lub upiec osobno – co sprawdzi się w tym przepisie na mazurek orzechowy.

Bezę przygotowujemy z białek, cukru pudru, mąki ziemniaczanej i odrobiny octu (lub soku z cytryny). Pianę przekładamy na tortownicę w rozmiarze upieczonego blatu i rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 35 min.

Podobnie jak spód makaronikowy, tak samo bezę do mazurka orzechowego możemy przygotować 1–2 dni wcześniej.

Mazurek z orzechami bez mąki

W wersji bezglutenowej możemy pominąć mąkę pszenną. Zamiast niej dodajemy o 15 g więcej mąki migdałowej lub dużą łyżkę mieszanki bezglutenowej.

Mąkę migdałową możemy wykorzystać także w klasycznym przepisie na mazurek orzechowy na kruchym cieście. W wersji fit masło zastępujemy olejem kokosowym, a cukier – syropem klonowym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne