Mazurek marcepanowy

Wspaniały mazurek Wielkanocny

Dodany przez: luna19

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny Kasia
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • marcepan
  • 200 g migdałow mielonych
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • aromat migdalowy
  • lukier
  • 3/4 szkl cukru
  • woda
  • sok z połowy cytryny
  • aromat migdałowy
  • do dekoracji
  • bakalie i migdały

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Przygotować dużą blaszkę, ciasto podzielić na pół i z kazdej odkroić ok 1/5 na waleczek dookoła.
  2. Ciasto rozwałkować na prostokąty, kwadraty czy koła, do reszty ciasta dodać ok 2 łyżki mąki i zgnieśc by było twardsze, udekorować mazurki dookoła, warkoczem, wałeczkiem czy kuleczkami.. (pomysł dowolny) Upiec w temp 180 st. ok 20 min
  3. Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z cukrem pudrem dodać aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta.
  4. Zebrać i zlepić na jedną kulkę rekami zwilżonymi oliwą .
  5. Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej oliwą i wylepić wgłębienia mazurków
  6. przygotować lukier
  7. Cukier zalać niewielką ilością wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop)
  8. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i kropelkę aromatu migdałowego, ucierać az do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować bakaliami i migdałami
jajka deser mąka lukier migdały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze